Ştiri

Sursa imaginii: capital.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

31 Aug. 2020 / 16:23

Ministerul Sănătăţii: Majoritatea instituţiilor de educaţie sunt pregătite pentru noul an şcolar

Majoritatea raioanelor sunt pregătite pentru redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor. Despre aceasta a comunicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, în cadrul şedinţei punctului focal desfăşurate online.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), majoritatea raioanelor sunt pregătite pentru redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor, având aviz pozitiv din partea ANSP. Probleme au fost identificate în raioanele Dubăsari, Călăraşi şi Leova, unde unele instituţii sunt încă la etapa de finalizare a realizării recomandărilor de sănătate publică eliberate de ANSP.

Nicolae Furtună a menţionat că instituţiile de educaţie au primit recomandările pentru implementarea măsurilor de sănătate publică şi este posibilă începerea procesului educaţional, gradual, în funcţie de nivelul de pregătire a instituţiilor. Specialiştii ANSP lucrează zilnic în teritoriu şi oferă autorităţilor publice locale tot suportul pentru a întreprinde măsurile de protecţie conform Instrucţiunii aprobate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a solicitat echipei de la ANSP şi Ministerul Sănătăţii să fie în permanentă comunicare şi coordonare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cu fondatorii şi directorii instituţiilor de educaţie, să ofere tot suportul, dar totodată să monitorizeze implementarea recomandărilor eliberate de ANSP.

„Cunoaştem că ANSP lucrează la capacitate maximă şi practic depune un efort dublu în această perioadă, atât privind gestionarea şi supravegherea situaţiei epidemiologice COVID-19, cât şi evaluarea instituţiilor de educaţie din toată ţara. Este vorba despre sănătatea copiilor noştri. Iată de ce, solicit ca toate recomandările specialiştilor din cadrul ANSP să fie realizate şi monitorizate cu stricteţe, în fiecare instituţie de educaţie”, a subliniat ministra.

Un alt subiect discutat în cadrul şedinţei a fost implementarea noilor prevederi incluse în Protocolul Provizoriu COVID-19. Secretarul de stat pe domeniul asistenţei medicale primare, Marina Golovaci, a declarat că direcţia de profil oferă medicilor de familie tot suportul pentru a face faţă numărului mare de pacienţi, care creşte de la o zi la alta. În prezent, 4.500 de pacienţi se află în tratament la domiciliu.

Viorica Dumbrăveanu a solicitat crearea unui grup de suport din care să facă parte şi specialişti din cadrul Universităţii de Stat şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care va coordona implementarea noilor prevederi, atât în domeniul spitalicesc, cât şi în cel al asistenţei medicale primare.

Comentarii