Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

11 Sep. 2019 / 17:17

Antreprenorii ar putea achita mai mult pentru producerea energiei regenerabile

Tarife mai mari pentru antreprenorii începători în domeniul producerii energiei regenerabile. Potrivit calculelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, noile tarife ar urma să fie de două ori mai mari. Proiectul de decizie in acest sens a fost prezentat astăzi în cadrul unei şedinţe de dezbateri publice, organizate de ANRE, la care au participat specialişti în domeniu, dar şi antreprenorii care urmează să obţină statul de producător eligibil în anul 2019. La efectuarea calculelor s-a ţinut cont de investiţii, cheltuielile de exploatare şi întreţinere, costul materiei prime, dar şi cantitatea de energie electrică produsă anual, relatează Moldova 1.

Potrivit calculelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, tariful la energia electrică produsă de instalaţiile fotovoltaice ar urma să fie de 1 leu si 79 de bani pentru un kWh, instalaţiile eoliene - 1 leu si 47 de bani, instalaţiile hidroelectrice - 93 de bani, instalaţiile pe biogaz - 1 leu si 69 de bani si instalaţiile de biomasă - 1 leu si 67 de bani.

„Aceste preţuri, tarife sunt diferenţiate pe tipuri de tehnologie. La determinarea acestora sunt utilizate datele din practica internaţională în ceea ce priveşte stabilirea investiţiilor specifice. Anual acestea sunt ajustate reieşind din evoluţia cursului de schimb a monedei naţionale faţă de dolarul SUA, iar producătorii vor beneficia de această schemă de sprijin timp de 15 ani de la darea în exploatare a instalaţiei de producere”, a spus reprezentantul ANRE, Alexandru Ursu.  

„Pe parcursul ultimului timp avem foarte, foarte multe solicitări, scrisori din partea consumatorilor, din partea producătorilor la tot ce ţine de energia din surse regenerabile. Noi în mod special am organizat această întâlnire, chiar dacă ANRE deja a calculat tarifele fixe şi preţurile plafon”, a menţionat directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă.  

Producătorii de energie spun că sunt mulţumiţi de noile modificări la tarife.

„Noi am dezvoltat o centrală de energie regenerabilă în speranţa că vor fi şi tarife bune, dar noi vindea sursele regenerabile cu 90 de bani şi era foarte puţin pentru compania noastră. Acum tariful pentru instalaţiile fotovoltaice este de 1,79 de bani. Este un tarif mult mai bun, aşteptam un astfel de rezultat şi suntem mulţumiţi”, a menţionat directorul executiv al Companiei, Anastasia Cuşnir.

În conformitate cu prevederile legii privind promovarea utilizării din surse regenerabile, ANRE calculează, aprobă şi propune Guvernului preţurile plafon, ce vor fi utilizate la organizarea licitaţiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil.

Comentarii