Ştiri

Sursa imaginii: economica.net

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

19 Mai 2019 / 16:20

Reducerea deşeurilor alimentare este un factor cheie în combaterea foametei şi a sărăciei în lume

Reducerea deşeurilor alimentare este un factor cheie în combaterea foametei şi a sărăciei în lume. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură raportează că aproape o treime din producţia mondială şi anume 1,3 miliarde de tone se pierde, dar ar putea asigura hrana a 2 miliarde de oameni. Pentru a reduce cantitatea de deşeuri alimentare din Moldova, Ministerul Economiei a elaborat un nou proiect de lege şi l-a expus pentru discuţii publice, relatează Mesager.

În proiectul de lege privind reducerea deşeurilor alimentare se propune să nu se folosească termenul de valabilitate pentru fructe şi legume, să se aplice reduceri semnificative pentru produsele perisabile şi, de asemenea, în caz că produsele nu se vând acestea să fie livrate gratuit nevoiaşilor.

„Dacă am mai rămas trei zile, le voi cumpăra, deşi rareori văd asta”, „Ei aşa le pun că ar putea fi bune sau poate rele”, „Este bun pentru cetăţenii în vârstă şi toţi cumpărăm pe piaţă, dar nu prea văd asta, trăim într-un sat şi nu se practică acolo”, au declarat oamenii.

Şi producătorii de alimente sprijină aceste măsuri.

„Dacă termenul de valabilitate al produsului se apropie de final, îl putem oferi celor nevoiaşi sau putem scădea preţul cu 50%”, „Dacă termenul de valabilitate al produsului se apropie de final, îl vindem la jumătate de preţ, ceea ce permite persoanelor cu venituri mici să-l cumpere”, „Vindem produse companiilor de retail şi sunt responsabile pentru eliminarea bunurilor expirate”, au declarat producătorii.

Între timp, experţii FAO salută apariţia proiectului de lege şi consideră că sunt necesare, de asemenea, iniţiative pentru dezvoltarea infrastructurii pentru conservarea fructelor şi legumelor recoltate in ţară.

„Secţiuni sunt o ţară agricolă, iar pierderile nu afectează în mare măsură consumatorii, dar avem pierderi mari, având în vedere lipsa unui grad mai mare de infrastructură pentru conservarea şi prelucrarea produselor, astfel încât agricultorul are pierderile principale datorate deşeurilor alimentare”, a menţionat reprezentantul FAO în Moldova, Tudor Robu.

FAO raportează că, anual, în lume, 40% din legume şi fructele, 35% din peşte, 30% din boboase, 20% seminţe oleaginoase, produse lactate şi produse din carne, în valoare de 1 trilion de dolari sunt pierdute sau distruse. Deşeurile alimentare măresc emisiile de gaze cu efect de seră, afectând în mod negativ schimbările climatice.

 

Comentarii