Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

26 Ian. 2020 / 12:16

Peste cinci mii de moldoveni se îmbolnăvesc anual de glaucom

Peste cinci mii de moldoveni se îmbolnăvesc anual de glaucom - maladia considerată, la nivel mondial, cea de-a doua cauză de orbire, după cataractă. Cauza principală este creşterea presiunii intraoculare, cu afectarea nervului optic. De cele mai multe ori, pacienţii nu prezintă simptome, iar asta face ca ei să se adreseze la medic în stadiile tradive ale bolii, când tratamentul nu mai are efectul aşteptat. Specialiştii îndeamnă oamenii, ca după vârsta de 35 de ani, anual, să meargă la oculist pentru a măsura presiunea intraoculară, care poate sa depisteze la timp maladia, relatează Moldova 1.

Acum câteva zile Ana Miron din Scoreni, Străşeni a fost supusă unei operaţii, la Spitalul Clinic Republican din capitala, după ce a fost diagnosticată cu glaucom. Femeia recunoaşte că a neglijat primele simptome de boală. A ajuns la medic, doar atunci când nu mai vedea cu ochiul stâng.

„De un an de zile a început boala, dar eu mă duceam la deal la lucru. Simţeam că parca ceva în ochi se punea, dar gândeam ca poate de la vie. Am inceput să nu văd şi de ce mergea se agrava”, a declarat pacienta Spitalului Republican, Ana Miron.

În cazul Zinaidei Botezatu din Niorcani Soroca reuşita intervenţiei chirurgicale a fost mult mai mică. Femeia a venit la spital doar atunci când a început să nu mai vadă aproape nimic.

„Am trimis copiii prin străini şi ei ne-au adus copilaşii lor acasă eu i-am ţinut şi am gândit că azi, mâine, la anul şi până am împlinit şapte ani. Am ajuns că nu vedeam deloc. M-au tratat cu operaţie Doctorul o zis că văd 20 de procente”, adeclarat pacienta Zinaida Botezatu.

Într-o astfel de situaţie se pomenesc anual mii de moldoveni care cer ajutorul medicilor atunci când maladia nu mai poate fi stopată.

„Aşa, treptat mă sculam dimineaţa şi nu prea vedeam. Simt oleacă de dureri. Dacă aşa stau, vad ca prin ceaţă”, a declarat pacientul Alexandru Ciolacu.

Medicii spun, că genetica joacă rolul principal în apariţia bolii, care apare, cel mai frecvent după vârsta de 50 de ani.

„La început, pacientul nu prezintă nici dureri, nici alte tulburări vizuale. Glaucoamele sunt diferite: primare, secundare, este mai periculos glaucomul primar cu unghi deschis. Este asimtomatic şi pacientul se trezeşte că nu vede, deseori se întimplă că operaţia nu rezolvă cazul dat pacientul se alege cu orbire ireversibilă. Sunt şi alte feluri de glacum când pacientul se trezeşte cu dureri oculare, cu iradiere în hemicraniu”, a declarat doctorul în ştiinşe medicale, Ion Geru.

Potrivit datelor statistice, peste 70 de mii de moldoveni sunt diagnosticaţi cu glaucom. La nivel mondial, numărul acestora constituie aproape 1% din toată populaţia de pe mapamond.

Comentarii