Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

17 Iun. 2020 / 19:50

Amatorii de pescuit au luat cu asalt lacurile şi râurile din ţară

După deschiderea sezonului la pescuit, amatorii au luat cu asalt lacurile şi râurile din ţară. Accesul rămâne în continuare îngrădit în zonele cu specii rare de peşte. Şi în acest an, Agenţia Mediului a stabilit reguli clare pentru cei care aşteptau cu nerăbdare să arunce undiţa în apă, relatează Moldova 1.

Una dintre reguli este păstrarea distanţei de zece metri între pescari. Totodată, amatorii de pescuit nu au dreptul să prindă mai mult de cinci kilograme de peşte într-o singură zi. Cei care nu se vor conforma, vor fi amendaţi, dar, pentru a preveni abaterile, în preajma lacurilor şi a râurilor patrulează poliţiştii. 

Iurie Panas merge cu regularitate la pescuit. Prima dată a aruncat undiţa în apă la sugestia bunelului său. Se întâmpla acum patru decenii, pe malul râului Nistru. Iurie Panas spune că pentru el pescuitul este o adevărată pasiune. 

Şi alţi amatori de pescuit au ieşit cu undiţele pe lacul din satul Dănceni, Ialoveni. 

Chiar dacă sezonul a fost oficial deschis, accesul pescarilor este interzis în unele lacuri de acumulare şi râuri. Totodată, autorităţile interzic pescuitul speciilor pe cale de dispariţie.

„Există şi zone prohibite tot anul, adică pe parcursul la tot anul pescarii nu pot să pescuiască. Şi anume, podurile de peste Nistru şi Prut. Pe moment, în Cartea Roşie sunt introduse 23 de specii de peşti, în special, sunt speciile rare, care practic nici nu pot fi capturate”, a declarat Vasile Drozdovschi, specialist la Agenţia Mediului.

Sezonul de pescuit va fi deschis până la începerea perioadei de prohibiţie, care va dura până în primăvară, adică 75 de zile.

Comentarii