Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Ina Minciună

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

09 Aug. 2020 / 09:00

Tinerii din sudul ţării îşi formează deprinderi meşteşugăreşti

Învaţă cele mai bune practici de muncă de la meşterii cei mai iscusiţi, iar asta le oferă o nouă şansă de a încerca ceva nou. Vorbim de tinerii din sudul ţării, care alături de meşterii populari deprind o nouă meserie. Organizaţia Internaţională a Muncii contribuie la modernizarea întreprinderilor artizanale şi crearea locurilor de muncă în raionul Cahul, iar prin intermediul proiectului, zece meşteri populari au fost susţinuţi să-şi dezvolte afacerea şi să instruiască discipolii, relatează Mesager.

De mult timp, Ecaterina Bostan o admira pe Ina Minciună cum tricotează şi croşetează. Visul Ecaterinei a devenit realitate atunci când prin intermediul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor" a devenit ucenica meşterului popular.

„Fiind acasă cu doi copii mici doream o ocupaţie şi iniţial nu găseam ceva care să mă atragă. Am observat parcursul Inei încă de la început, pe când avea copil mic. Cu ajutorul ei am reuşit să croşetez şi eu pentru fetiţa mea rochiţe, cardigane, căciuliţe”, a menţionat Ecaterina Bostan, discipol.

Ecaterina este pasionată de acest meşteşugărit şi spune că şi-ar dori să obţină o sursă de venit.

„Încă nu cred că am pregătirea necesară, aş mai avea nevoie de un pic de ajutor. Este un lucru foarte frumos şi chiar îmi place, mai ales domeniul pentru copilaşi”,  a spus Ecaterina Bostan.

„Instruirea ucenicei mele Ecaterina a durat cam trei luni, şase ore pe zi. Când nu reuşeam în cursul săptămânii, mai făceam şi în weekend şi recuperam”, a spus Ina Minciună, meşter popular.

Ea a deprins îndeletnicirea de a tricota de la bunica sa, ulterior, a învăţat a croşeta de la sora sa mai mare.

„Eram în clasa a patra sau a cincea când am început să croşetez. Atunci făceam doar roteze, mileuri. Ulterior, am început să fac şi căciuli, şi fulare, şi haine. Un fel de start a fost când am fost în concediu de maternitate, cât stat liniştită acasă în aşteptarea copilului”, a povestit Ina Minciună.

Ea îşi propune să-şi extindă afacerea şi vrea să-şi deschidă un atelier în care să înveţe şi alte persoane să mânuiască croşeta. Cu suportul partenerilor de dezvoltare, meşterul popular a achiziţionat utilaj modern, datorită căruia execută mult mai rapid comenzi sofisticate.

 

Comentarii