Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

08 Apr. 2021 / 15:55

În comuna Cărpineni vor fi cultivate plante medicinale (VIDEO)

Mai multe terenuri agricole lăsate pârloagă din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti, vor prinde viaţă. Aici urmează să fie cultivate plante medicinale şi aromatice. Şi asta datorită unui proiect, "Ferma ideală", implementat de Asociaţia Obştească "Centrul pentru Conservare şi Promovare a Valorilor Autentice Regionale" , dar şi cu suportul ONU, care a alocat peste jumătate de milion de lei, informează Mesager.


Tudor Ţenu este preşedintele asociaţiei obşteşti din regiune. El afirmă că acest proiect va fi şi un model pentru utilizarea eficientă a terenurilor agricole.

„Exemplul proiectului este ca şi alţi producători să poată să înceapă cultivarea plantelor medicinale, pentru că este un domeniu profitabil, necesar şi de mare actualitate, în special acum, cu pandemia şi cu tot ce înseamnă sănătate şi imunitate”, a spus Tudor Ţenu.

Pavel Teacă este apicultor şi deţine în satul Cărpineni o sută de familii de albine. Bărbatul speră că odată cu cultivarea acestor plante va obţine mai multă miere.

„O să fie sădite plante medicinale cum ar fi melisa. E bună pentru albini şi sperăm să fie dus la un bun sfârşit, pentru că chiar avem nevoie de plante ecologice, fără pesticide”, susţine apicultorul.

Între timp, primăria este în căutarea unui teren pentru construcţia unei hale, ce va permite procesarea şi ambalarea produselor chiar în localitate. 

„Ne dorim foarte mult ca procesarea acestor plante să fie efectuată la Cărpineni. Consiliul local împreună cu primăria va încerca să identifice şi un loc de teren, poate chiar o clădire, să fie amenajată din contul asociaţiei, ca să putem procesa aici, la noi acasă, şi ca ulterior să avem deja şi locuri de muncă”, specifică Ion Cărpineanu, primar de Cărpineni.

Oamenii din localitate susţin că dacă vor fi create locuri de muncă nu vor mai fi nevoiţi să plece din ţară. 

„Mulţi tineri nu au de lucru, se duc peste hotare. În Moldova de lucru nu este.”
„Eu sunt de acord ca să se deschidă, să avem şi noi un loc de muncă la noi acasă, să nu ne ducem peste hotare şi să rămână părinţii neîngrijiţi.”
„E bine pentru satele noastre din jur ca terenul să nu fie în paragină”, spun sătenii.

Plantele vor fi comercializate pe piaţa internă, precum şi în România şi Federaţia Rusă.

 

Comentarii