Ştiri

Sursa imaginii: news.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

14 Mai 2019 / 11:27

BM recomandă reducerea numărului companiilor de stat şi consolidarea celor private

Prezenţa statului în economia Moldovei este mare şi întreprinderile din proprietatea statului manifestă niveluri de productivitate mai redusă decât cele din sectorul privat. O arată studiul Băncii Mondiale „Relansarea dinamismului economic,” prezentat la Chişinău. Spre comparaţie, în Moldova companiile cu capital integral sau majoritar de stat sunt prezente în cel puţin 19 din cele 30 de sectoare economice, pe când în Estonia, de exemplu, doar în opt sectoare, transmite IPN.

„În condiţiile când productivitatea unui număr mare de companii este redusă, Moldova este mai puţin capabilă să concureze pe pieţele globale şi, deşi comerţul ocupă o cotă substanţială în PIB, exporturile ţării cresc mai încet decât în alte ţări”, a menţionat una din autorii studiului, Elisa Gamberoni. Ea a menţionat şi la alţi factori care explică productivitatea redusă a întreprinderilor moldoveneşti, fapt care, potrivit prognozei Băncii Mondiale, pe termen mediu ar putea încetini ritmul de creştere economică a ţării. Printre aceşti factori se înscriu migrarea angajaţilor calificaţi, inclusiv tineri, de la întreprinderile moldoveneşti.

O pârghie puternică de sporire a productivităţii este concurenţa. Însă doar 41 din pieţele de producţie din Moldova sunt realmente competitive, ele fiind monopoluri sau monopoluri de grup. În studiu se mai arată să politicile fiscale au creat un şir facilităţi pentru susţinerea companiilor. Însă aceste facilităţi fiscale sunt acordate întâmplător, netransparent. Şi în loc să încurajeze sporirea productivităţii, facilităţile menţin companiile neproductive pe piaţă. Un aspect important, menţionează Elisa Gamberoni, este modul în care inovaţiile ajung în producţie. Dar stimulentele pentru inovare şi utilizarea eficientă a resurselor, inclusiv umane, sunt foarte limitate. Un lucrător din Moldova produce într-un an cât colegul său din Germania produce în 18 zile.

Experţii Băncii Mondiale recomandă reducerea numărului companiilor de stat prin privatizare transparentă şi consolidarea companiilor private mai productive, a celor cu investiţiilor străine. Politicile fiscale urmează să fie revăzute sistematic, pe întreg sistemul, asigurându-se că veniturile generale nu vor fi în scădere. În ceea ce priveşte capitalul uman, este nevoie ca oamenii să-şi poată ridica calificarea pe tot parcursul vieţii. E necesar de a creşte contribuţia sistemului de învăţământ superior, acesta necesită să aibă o contribuţie mai mare la dezvoltarea abilităţilor, diversificarea şi creşterea economică. „Bineînţeles, o prioritate rămâne îmbunătăţirea indicatorilor referitori la guvernanţă, combaterea corupţiei, care este constrângerea principală în desfăşurarea afacerilor şi obţinerea unei productivităţi înalte de către companii”, concluzionează studiul.

Banca Mondială prognozează o creştere a economiei Moldovei de 3,4 % în 2019, de 3,6% în 2020 şi de 3,8% în 2021. În 2018 Republica Moldova a obţinut o creştere economică de 4%. Strategia „Moldova 2020” stabileşte obţinerea unei creşteri economice nu mai mică de 6% anual.

Comentarii