Ştiri

Sursa imaginii: Bucurestii Vechi si Noi

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

03 Mai 2019 / 13:27

O călătorie imaginară prin Bucureştiul sec. XX, expoziţie de fotografii

Muzeul municipiului Bucureşti în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei prezintă, până pe 31 mai, o expoziţie de fotografie cu genericul „Bucureşti: un portret Novecento”. Expoziţia reprezintă o călătorie imaginară prin Bucureştiul sec. XX, spune doctorul în istorie, Adrian Majuru, prezent la inaugurarea expoziţiei, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Tema este dedicată vieţii la oraş. Considerăm că Bucureştiul nu este diferit de Chişinău, oamenii sunt aidoma, au aceleaşi preocupări indiferent de timpul istoric şi vrem să scoatem asta în evidenţă prin o serie de detalii fotografice replicate care acoperă aproximativ 100 de ani, se referă la secolul trecut”, a menţionat managerul Muzeului municipal Bucureşti,  doctor în istorie, Adrian Majuru. 

Expoziţia cuprinde 44 de fotografii şi prezintă o călătorie prin Bucureştiul secolului XX, care doreşte să arate evoluţia urbană şi arhitecturală a oraşului.

La rândul său, directorul Muzeului municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, a afirmat că Bucureştiul este un oraş pe care şi-a dorit să-l cunoaştem şi noi.

„Este un oraş dinamic, dar este şi un oraş cu probleme, cum sunt toate marile metropole. Noi ne-am dorit însă foarte mult să vedem ce avem împreună, care sunt problemele noastre, ce lucruri s-au schimbat, ce este similar în viaţa noastră, dar şi ceea ce este particular deopotrivă şi ne ajută în această extraordinară diversitate de vieţi trăite să ne cunoaştem mai bine. Este un studiu de caz, de aceea ne-am oprit la secolul XX – este cel mai dinamic în schimbări, nu numai în privinţa arhitecturii sau urbanismului, dar şi în ceea ce priveşte viaţa oamenilor. În această perioadă, s-au întâmplat foarte multe lucruri, s-au schimbat stări de spirit şi atunci trebuie să ne adaptăm. Sunt aici imagini care datează din 1900 şi se opresc în 1989. Şi din ceea ce am observat eu aici, există acelaşi pericol din istoria recentă şi pentru oraşul Chişinău. Sunt lucruri particulare pe care noi la Bucureşti nu le avem, sunt şi o serie de clădiri minunate într-o arhitectură pe care cândva un imperiu a gândit-o pentru a uniformiza o stare de spirit”, a subliniat oaspetele român, potrivit Moldpres.  

Adrian Majuru şi-a invitat colegii din capitala R. Moldova să vină cu o expoziţie la Bucureşti, deoarece Chişinăul nu este încă bine cunoscut în capitala României.

Comentarii