Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

15 Mai 2019 / 13:29

Evenimente culturale inedite, cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor

O călătorie fascinantă în adâncul secolelor, în lumea artelor, tradiţiilor, filmelor documentare noi şi, fireşte, a muzicii de calitate. Astfel vor fi acţiunile de Ziua Internaţională a Muzeelor pe care o vom marca în data de 18 mai. Aceasta va fi urmată de Noaptea Europeană a muzeelor, când vizitatorii vor putea admira exponatele până la miezul nopţii, relatează Moldova 1.

„În acest an Ziua Internaţională a muzeelor are un generic special care se numeşte „Conexiuni inter-muzeale - noi abordări,noi provocări”. Muzeele au devenit instituţii culturale interactive, gazdă primitoare pentru evenimente diferite, public diferit ca vârstă, sex”, a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

În viziunea organizatorilor, programul acţiunilor din Ziua şi Noaptea muzeelor este foarte divers.

„Între 10 dimineaţa şi 23.30, Muzeul de istorie propune un amplu program. Vizitarea expoziţiei permanente „Istorie şi civilizaţie”, accesul este liber”, a relatat directorul muzeului Naţional de Istorie, Eugen Sava.

„În primul rând, a-şi remarca Bienala Internaţională de pictură care e la a 6-a ediţie gândită cu ocazia Zilei Internaţională a Muzeelor pentru ca să fie văzută de cât mai multă lume, participanţi în acest an sunt din 27 de ţări. Bienala se desfăşoară de la începuturi sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii, Cercetării”, a declarat directorul Muzeului de Artă, Tudor Zbârnea.

„În primul rând, vernisarea unei expoziţii foarte interesante „Interferenţe culturale la Orheiul Vechi”, piese din colecţia muzeului şi picturile din colecţia artistului plastic Eudochia Robu. Această expoziţie este gândită în contextul nominalizării rezervaţiei culturale Orheiul Vechi în lista patrimoniului UNESCO”, a spus directorul Muzeului Naţional Etnografic, Petru Vicol.

Expoziţiile vor fi completate de ateliere de creaţie, târgul meşterilor populari, proiecţii de filme, concerte.

„55 de mii de lei pentru sărbătorirea zilei şi nopţii muzeelor, bani care vor merge şi pentru trofeele ce vor fi acordate muzeografilor şi pentru alte activităţi din Ziua şi Noaptea Muzeelor”, a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

În Republica Moldovei sunt 124 de muzee. Acestea vor marca în diverse moduri Ziua Internaţională a Muzeelor , care se sărbătoreşte din 1977 la iniţiativa Ministerul Culturii din Franţa.

 

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Gunoiştile, sursă de poluare a apelor

Ştiri / Social

01 Iun. 2020 / 18:00

Gunoiştile, sursă de poluare a apelor

Ocniţa: Un depozit frigorific a fost cuprins de flăcări

Ştiri / Regional

01 Iun. 2020 / 16:15

Ocniţa: Un depozit frigorific a fost cuprins de flăcări

Proiectul legii ONG-urilor, păreri împărţite

Ştiri / Politic

01 Iun. 2020 / 16:06

Proiectul legii ONG-urilor, păreri împărţite

Vezi arhiva