Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

07 Sep. 2019 / 16:50

Cea de-a 27-a ediţie a festivalului „Maria Bieşu” a fost inaugurată

Cea de-a 27 ediţie a festivalului internaţional de operă şi balet „Maria Bieşu” a fost inaugurată cu opera „Norma” de Vincenzo Bellini, o culme a artei operistice în care a excelat regretata Primadonă a Operei Naţionale, Maria Bieşu. De această dată, partiţia principală a fost interpretată de Diana Axenti, soprană şcolită în Republica Moldova şi stabilită în Franţa, relatează Mesager.

„E un rol foarte exigent din punct de vedere vocal şi pe lângă aceasta nu s-a găsit întotdeauna cântăreţile care pot să facă rolul din punct de vedere fizic fiindcă cere foarte mult efort pentru a ajunge la sfârşitul operei”, a spus Diana Axenti.

„După atâta vreme am hotărât să readucem în scena opera „Norma”, am avut mari emoţii, vă imaginaţi era greu să găseşti o protagonistă, dar vedem că Diana Axenti va face bine acest rol”, a menţionat directorul artistic, Nicolae Dohotaru.

Tot din Franţa a venit la Festivalul de la Chişinău  Paul Gaugler.

„Eu ca regizor al unui spectacol care a fost 15-20 de ani în urmă şi avea mare succes cu mare divă Maria Bieşu am emoţii. Ca să meargă bine am făcut schimbări de decor foarte complicate. Le doresc artiştilor de la noi şi oaspeţilor să fie de bun augur  acest spectacol de deschidere a festivalului”, a menţionat solista, Rodica Picireanu.

Sala arhiplină a teatrului naţional de operă şi balet este dovada că spectatorii aşteptau festivalul inaugurat de Maria Bieşu.

„Mă bucur că a început acest festival, sunt invitaţi din atâtea ţări”, a declarat o spectatore.

În această perioadă, Festivalul reprezintă o carte de vizită a capitalei, desfăşurarea lui este susţinută financiar de Ministerul educaţiei, Culturii şi Cercetării.

„Mă bucur foarte mult că am reuşit să cumpărăm bilete la această primă activitate a festivalului. Şi cred că trebuie să aducem un omagiu primadonei Maria Bieşu, este un eveniment pe care-l datorăm ei, de fapt şi existenţa Teatrului se datorează Mariei Bieşu. Ne bucurăm că putem susţine acest festival şi cu această ocazie îndemn toţi funcţionarii publici, colegii din parlament sau din guvern să cumpere bilete,să nu aştepte invitaţii”, a spus ministrul Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Festivalul se va desfăşura până în 15 septembrie, vor fi  interpretate 8 spectacole de operă şi balet, în care vor evolua  artişti de la noi,precum şi oaspeţi din 10 ţări.

Comentarii