Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

20 Iul. 2019 / 19:50

Andrei Mudrea îşi îmbogăţeşte permanent expoziţia cu noi lucrări de artă modernă

A organizat în atelierul de creaţie o galerie de artă mai puţin obişnuită şi aşteaptă vizitatorii la fiecare sfârşit de săptămână! Vorbim despre artistul plastic Andrei Mudrea,care îşi îmbogăţeşte permanent expoziţia cu noi lucrări de artă modernă. Accesul vizitatorilor este liber, relatează Mesager.

Chiar la ora deschiderii vizitatori au venit la galerie ,unii contemplau lucrările din interiorul atelierului,alţii au admirau noua expoziţie din curte. Pretutindeni erau atraşi atât de lucrările de pictură ale lui Andrei Mudrea, precum şi de obiectele de artă modernă.

„Lucrările au o dimensiunea spirituală profundă, în fiecare se întrevăd ideile, gândurile, speranţele autorului”, a declarat Carolina Grimovici.

În fiecare sâmbătă şi duminică vizitatorii au acces liber în galeria de artă prin care Andrei Mudrea îşi propune să educe publicul.

„Este important să ţinem minte şi istoria, să cunoaştem şi arta modernă fiindcă în Europa de vre-o 150 de ani a apărut arta modernă. E timpul să ştim că şi în Republica Moldova există artă modernă, artişti care o practică, cam asta este menirea”, a declarat artistul plastic, Andrei Mudrea.

La trei ani de când a fost inaugurată galeria, deschisă pentru vizitatori doar în perioada caldă a anului, Andrei Mudrea continuă să completeze expoziţia, în special, cu art-obiecte, plăzmuite din lucruri uzate, aruncate prin poduri, găsite la o margine de drum.

„Sunt nişte obiecte care au căpătat a doua viaţă, la un moment dat am găsit un cui şi am făcut Golgota Basarabenilor, iar aici este o bucată de scândură arsă scoasă dintr-un foc ca la un moment dat s-o transform într-o icoană arsă care ne aduce aminte de bisericile acelea aruncate în aer. Este şi „Justiţia în lanţuri” o lucrare foarte actuală, din păcate şi Don Chihote este fratele meu de suflet, eu o viaţă mă lupt cu morile de vânt şi ne înţelegem foarte bine”, a declarat artistul plastic, Andrei Mudrea.

„Cred că este o combinaţie de artă foarte neobişnuită şi necesită mult talent pentru a inventa toate aceste exponate”, a declarat Sorin Boiştean.

La un moment dat l-am surprins pe Andrei Mudrea amuzat, încercând să explice într-o româno-italiană unui vizitator ce semnificaţii au lucrările cu tematică istorică. Deşi a venit în Moldova dintr-o capitală europeană a culturii - Roma, David Spaniel era interesat de tot ce vedea.

„A fost surprinzător pentru mine să descopăr acest spaţiu plin de artă modernă, lucrări deosebite, ţin şi de o tradiţie locală, dar sunt europene ca viziune, mă bucur că l-am cunoscut şi pe autorul lucrărilor”, a menţionat un turist din Roma, David Spaniel.

În vara aceasta, Andrei Mudrea continuă să aştepte vizitatori la galeria din strada Columna, în restul timpului lucrează în atelier, pregăteşte o expoziţie aniversară ce va avea loc în luna octombrie la galeria „Constantin Brâncuşi”.

 

Comentarii