Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

28 Mar. 2019 / 17:32

Certificatul de concediu medical va fi întocmit în format electronic

Certificatul de concediu medical nu va mai fi prezentat pe hârtie angajatorului. Din 1 iulie, acesta va fi întocmit în format electronic şi va fi accesibil în timp real pentru Casa Naţională de Asigurări Sociale pentru validarea concediului şi stabilirea indemnizaţiei, transmite IPN.

Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului care modifică Instrucţiunea privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical, certificatele medicale se transmit prin intermediul platformei guvernamentale MConnect către CNAS şi angajatorului, cu respectarea cerinţelor de protecţie a datelor cu caracter personal.

Potrivit autorilor, implementarea certificatului electronic va duce la eliminarea formularului pe suport de hârtie. În acelaşi timp, cumularea datelor într-o bază de date centralizată va permite medicilor validarea în timp real a corectitudinii acordării concediilor medicale, va exclude cazurile de abuz în eliberarea certificatelor de concediu medical.

Comparativ cu prevederile actuale de eliberare a certificatului din ziua constatării incapacităţii temporare de muncă pe o perioadă de trei zile, după care certificatul se prelungeşte încă pentru trei zile, cu ulterioarele prelungiri în funcţie de complexitatea maladiei, noile prevederi permit eliberarea certificatelor de concediu medical cu durata de o zi până la 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape. Certificatul de concediu medical poate fi prelungit la recomandarea medicilor specialişti de profil, în etape succesive de maximum o lună.

 

Comentarii