Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

28 Feb. 2019 / 19:00

Elevi ai Colegiului Tehnic Agricol din Soroca îşi doresc să dezvolte o afacere acasă

Îşi doresc să dezvolte o afacere acasă - astfel şi-au făcut un plan de acţiune, l-au pus în aplicare şi l-au prezentat la Târgul de Idei. Viitorii antreprenori, elevi ai Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, au ales diverse domenii pentru a-şi crea o afacere de succes: de la saloane de frumuseţe, până la saltul cu paraşuta, relatează Mesager.

Concursul s-a desfăşurat în două etape. În prima etapă elevii şi-au demonstrat abilităţile în promovarea afacerii şi vânzarea serviciilor, iar în cea de-a doua şi-au prezentat ideile în faţa juriului şi a colegilor. Pentru a impresiona, unii elevi au adus şi mostre vii.

„La concursul de astăzi am venit cu afacerea de a creşte iepuri, pentru a face o carne calitativă. Carnea de iepure este dietetică, nu aşa de grasă şi este întrebată peste tot”, a menţionat Chiril Stavciuc, elev.

Vadim Borş a realizat un plan de afacere pentru servicii de paraşutism.

„Am deschis ideea aceasta de afacere pentru a face nişte salturi cu paraşuta, a oferi ceva deosebit”, a menţionat Vadim Borş, elev.

La mare căutare au fost şi ofertele de odihnă.

„În viitor vreau să deschid o afacere bazată pe prestarea serviciilor de odihnă şi de aceea astăzi la acest proiect am hotărât să propun această afacere. Această afacere se ocupă cu prestarea serviciilor de piscină, saună, biliard, tenis, teren de joc pentru copii”, a menţionat Victor Costachi, elev.

Administraţia colegiului spune că activitatea este o premieră pentru instituţie, dar pe viitor ar putea deveni o frumoasă tradiţie pentru a-i motiva pe absolvenţi să-şi găsească un loc de muncă acasă.

„Elevii cu succes realizează instruirea de a ghida o afacere trecând prin toate etapele de lucru, de creare a unei firme. Deci, este vorba de toate etapele, de la înregistrare, FISC , până la vânzări a produsului gata”, a menţionat Iurie Petric, directorul adjunct al Colegiului Tehnic Agricol din Soroca.

Un exemplu de succes în domeniul antreprenoriatului pentru elevii colegiului este Adrian Dumitraş, absolvent al Colegiului Tehnic Agricol, care şi-a iniţiat propria afacere.

„Anume prin aceste treninguri, prin aceste idei se vor dezvolta şi posedând astfel de facilităţi, pas cu pas se vor putea dezvolta pe plan profesional. Despre ideile promovate astăzi, care le-am văzut, sunt binevenite şi eu cred că o parte din tineri îşi vor iniţia o afacere aici, acasă”, a spus Adrian Dumitraş, antreprenor.

La finalul concursului, tinerii antreprenori au primit diplome.

Comentarii