Ştiri

Sursa imaginii: moldova.europalibera.org

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

16 Mai 2019 / 08:25

Staţiile PECO au afişat preţuri majorate la carburanţi

Benzina şi motorina s-au scumpit. Staţiile PECO din Republica Moldova au afişat preţuri majorate la carburanţi. Preţul pentru un litru de benzină, dar şi la motorină a crescut în medie cu un leu, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Astfel, preţul la benzina Premium-95 s-a majorat până la 19 lei şi 45 de bani pentru un litru. Costul unui litru de motorină s-a majorat în medie cu 85 de bani, până la 17 lei şi 45 de bani.
Întrebaţi de reporterul Radio Moldova Actualităţi ce părere au despre majorarea preţurilor şi dacă le va afecta bugetul, câţiva şoferi au răspuns că preţurile comparativ cu alte ţări nu sunt mari, doar că salariile sunt mai mici.

„Oricare ridicare de preţ la motorină atrage după sine majorarea preţurilor la tot, pentru că oricare lucru care se vinde pe piaţă necesită a fi transportat. Preţurile eu socot că nu sunt absolut logice şi corecte pentru noi. Ţările care au incluse accizele în taxa de drum este altă treabă, la noi chestiunea asta nu este. Foarte rău ne afectează. Eu lucrez personal cu maşina ca să fac mai puţini kilometri , adică eu trebuie să ştiu preţul la serviciul meu. Alimentez maşina săptămânal în sumă de 800 de lei. Afectează buzunarul, des se majorează preţurile la motorină , jos se dau cam greu”, spun conducătorii auto.

În context, expertul economic Victor Parlicov a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi, că scumpirea motorinei şi benzinei la toţi operatorii odată, insuflă o înţelegere anticoncurenţială, iar acest lucru ar trebui să fie verificat de Consiliul Concurenţei.

„Revenirea la stabilirea preţurilor la panou de către operatori fără vreun plafon pus de către ANRE este o mişcare în direcţia corectă. Taxa petrolieră în republica Moldova este cu un gard de concentrare relativ cu mult mai jos decât ar fi alte produse, cum ar fi, de exemplu zahărul sau uleiul. Fiecare operator are o structură proprie de costuri. Faptul că pe această piaţă toţi operatorii schimbă preţurile concomitent, sugerează că pe această piaţă există o înţelegere anticoncurenţială, iar de asta trebuie să se ocupe Consiliul Concurenţei”, a declarat exportule economic Victor Parlichov.

Întreprinderile care desfăşoară activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, în termen de trei zile după aprobarea noilor preţuri, vor prezenta Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică calculele respective conform anexei.

În cazul în care petroliştii încalcă legea privind piaţa produselor petroliere atunci ei riscă suspendarea licenţei pe o perioadă de două luni.

Comentarii