Ştiri

Sursa imaginii: Ziarul Amprenta

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

19 Mar. 2019 / 11:25

Data limită când persoanele fizice pot să doneze 2% din impozit

Până în data de 30 aprilie 2019 persoanele fizice plătitoare de impozite din ţară au posibilitatea să doneze 2% din impozit către organizaţii neguvernamentale şi entităţi religioase. Direcţionarea se va face prin depunerea a două declaraţii referitoare la veniturile obţinute anul trecut. Donaţia poate fi făcută doar către un singur beneficiar, relatează Mesager.

Chişinăuienii se arată deschişi faţă de opţiunea donării a 2% din venit ONG-urilor şi entităţilor religioase.

„Da, aşi fi de acord să donez 2% din salariul meu. Republica Moldova are nevoie de proiecte sociale, educaţionale, culturale în care să fie incluşi şi tineri şi oameni ai societăţii pentru a cunoaşte ce înseamnă răspundere”, a declarat o femeie.  

„E munca mea în primul rând şi în al doilea rând, se începe cu ceva care aduce beneficiu societăţii, dar mai târziu se transformă în canal de smulgere de bani aşa că, prefer să ţin donaţia respectivă sub controlul meu, dar nu să o automatizez sub controlul sistemului, încă nu este încredere în sistem”, a spus un bărbat.  

Persoana plătitoare de impozite care  decide să redirecţioneze 2% unei organizaţii beneficiare, trebuie să completeze şi să depună două declaraţii. Formularele pot fi accesate gratuit, la cerere, în orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, iar deţinătorii semnăturii electronice pot completa şi depune declaraţiile, online.

„Categoriile de beneficiari sunt aprobate, iar lista lor publicată pe pagina web a Agenţiei Servicii Publice şi anume, studiind lista corect trebuie să indicăm şi codul fiscal  al persoanei”, a spus şeful de direcţie din cadrul FISC, Olga Golban.

O altă cerinţă este lipsa restanţelor la plata impozitului pe venit.

 „Este necesar ca persoana să-şi achite obligaţia impozitului pe venit până la termenul limită de prezentare a declaraţiei, 2 mai. În cazul în care are restanţe aferente impozitului pe venit pentru anii precedenţi, inclusiv şi obligaţia aferentă anului 2018”, a declarat Olga Golban.

Peste 730 de asociaţii obşteşti, fundaţii, instituţii private şi culte religioase s-au înregistrat pentru a beneficia în 2019 de 2% din suma impozitului pe venit al contribuabililor. Numărul organizaţiilor este cu peste 100 mai mare ca în 2017 şi cu peste 300 în comparaţie cu 2016.  Amintim că din 21 decembrie, recepţionarea cererilor de participare la mecanismul desemnării procentuale şi întocmirea listei beneficiarilor este efectuată de Agenţia Servicii Publice, care a preluat aceste atribuţii de la Ministerul Justiţiei. Mecanismul desemnării procentuale în cuantum de 2% din impozitul pe venit a fost adoptat în anul 2016 şi este aplicat începând cu anul 2017, pentru venitul obţinut în anul precedent.

 

Comentarii