Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

25 Noi. 2019 / 18:55

Femeile cu dizabilităţi dar şi cele de etnie romă sunt limitate în implicarea în viaţa politică

Femeile cu dizabilităţi, dar şi cele de etnie romă sunt limitate în implicarea în viaţa politică, mai ales la obţinerea funcţiilor de conducere. Totuşi şase femei cu dizabilităţi şi patru femei de etnie romă au fost alese consiliere locale, reuşind să obţină votul de încredere a cetăţenilor. Constatarea a fost făcută în cadrul a două programe de capacitare politică a femeilor din diverse grupuri, relatează Mesager.

Încrezătoare şi inspirată. Aşa am surprins-o pe Elena Cernei, consilieră locală în satul Găuzeni, Şoldăneşti. Ea spune că a participat la scrutin pentru că îşi doreşte o localitate modernă şi prosperă. Dizabilitatea locomotorie pe care o are din copilărie a făcut-o să fie mai puternică.

„Eu cunosc destul de bine absolut toate problemele referitor la iluminat stradal, la apă, la canalizare, la un teren de joacă. Mi-a  fost greu, dar am luptat”, afirmă Elena Cernei.

Şi Eugenia Neniţă a reuşit să obţină mandatul de consilieră locală în raion. Ea doreşte să îmbunătăţească starea drumurilor şi să contribuie la instalarea iluminatului stradal.

„Oamenii au avut plăcere ca eu să fiu aleasă consilier. Nu am fost discriminată, nu au vorbit cuvinte urâte”, susţine Eugenia Neniţă.

Iar Natalia Rădiţă a reuşit să ajungă consilieră locală în satul Gribova din raionul Drochia, candidând independent. Susţinută de familie şi prieteni, ea a reuşit să facă faţă provocărilor şi să convingă oamenii să-i ofere votul de încredere.

„Am realizat că nu pot să rezolv problemele oamenilor până nu o să fiu acolo unde se iau deciziile, or, eu mi-am dorit întotdeauna să le fiu de folos oamenilor, să-i ajut, să-i consolidez, să-i susţin în problemele lor”, spune Natalia Rădiţă.

Candidatele au participat la un program de instruire şi ghidare politică timp de şase luni, susţinut de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor.

„S-au lansat doar şapte, dintre care şase au devenit consilier local. Asta ne-a demonstrat că cetăţenii au încredere în ele, că au fost sparte acele stereotipuri că persoana cu dizabilităţi are nevoie doar de susuţinere, de suport. Au demonstrat că pot fi utili comunităţii lor”, specifică Ana Costin, coordonatoare de programe la Asociaţia „Motivaţie”.

„Ne-a reuşit să capacităm 39 de femei rome din diverse localităţi în urma cărora am avut 15 femei, care au candidat la alegerile locale. Şase femei rome au susţinut mandatele de consilieră”, a precizat Natalia Duminică, directoarea Centrului Naţional al Romilor.

„Femeile au şanse mai puţine decât bărbaţii la  educaţie, contacte şi resurse necesare pentru a obţine poziţii de conducere importante”, consideră Desiree Jongsma, coordonatoare rezident, ONU.

„Trebuie să ne asigurăm că toate aceste voci sunt auzite, trebuie să ne asigurăm că avem toate posibilităţile să eliminăm barierele cu care ne confruntăm”, a declarat Milana Rikanovic, reprezentant de ţară, Un Women.

La instruiri au participat peste 40 femei cu dizabilităţi şi peste 35 de etnie romă. 

Comentarii