Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

24 Mar. 2019 / 18:05

Tuberculoza rămâne una dintre probleme prioritare de sănătate publică

Este timpul să combatem tuberculoza. Este mesajul transmis astăzi de mai mulţi tineri din capitală de Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. În paşi de dans, aceştia au atenţionat oamenii despre pericolul acestei maladii, dar şi despre importanţa adresării la timp la medicul specialist. În Republica Moldova această maladie rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, ţara aflându-se printre cele 30 de ţări cu povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente din lume, relatează Mesager.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza reprezintă una din primele 10 cauze de deces la nivel mondial. În 2017, 10 milioane de persoane s-au îmbolnăviut de tuberculoză, iar 1,6 milioane au decedat din cauza acestei boli.

„Această maladie se transmite prin respiraţie, de aceea cei acre sunt deja contaminaţi să poarte măşti”, „În primul rând trebuie să avem o alimentaţie corectă ca imunitetul nostru să fie bun şi să reacţioneze pozitiv în caz că se întâmplă să ne contactăm de la o altă persoană de această boală”, „Tuberculoza poate fi vindecată doar dacă este diagnosticată la timp, dacă oamenii vor simţi un simptom oarecare să nu ezite să se adreseze la medic, deoareceaceatsă boală poate fi nu doar tratată, dar şi vindecată”, au declarat oamenii.

Tuberculoza este o boală infecţioasă ce se transmite pe cale aerului. În Republica Moldova, diagnosticul şi tratamentul tuberculozei este gratuit.

„Este un moment de a sensibiliza publicul larg de fatul care sunt simptomele tuberculozei cum se face diagnosticul, cum se face tratamentul. Să nu ezite atunci când apar careva simptome sugestive pentru un proces pulmonar să se adreseze la medic”, a menţionat directorul Institutului de Ftiziopneumologie, Alexandru Sofia.

„Dacă apar nişte simtome, aveţi surmenaj, apar transpiraţii nocturne, lipsa poftei de mâncare, tusă, atunci neapărat trebuie să vă adresaţi la medic”, a declarat vicedirectorul medical al Institutului de Ftiziopneumologie, Ana Donica.

„În Republica Moldova migraţia este foarte înaltă care se reflectă asupra incidenţei tuberculozei, este comeebităţile cum ar fi cu infecţia HIV, patologie concomitentă cum ar fi diabetul zaharat şi alte patologii concomitente”, a menţionat secretarul ştiinţific, Elena Tudor.

La eveniment a fost adus un aparat radiologic modern, pentru ca doritorii să poată trece pe loc testul la tuberculoză.

„Pulmoscan este un aparat radiologic de generaţie nouă şi toţi bolnavii pot face o radiografie digitală şi imediat în 20 de min primesc rezultatul testării”, a declarat medicul Diana Croitorul.

Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei este marcată anual, în toată lumea, în data de 24 martie începând cu anul 1995. În Republica Moldova, pe parcursul anului 2017, maladia a provocat 320 de decesuri.

Comentarii