Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

18 Aug. 2019 / 20:58

Producătorii de pomuşoare din toată ţara şi-au dat întâlnire în capitală

Producătorii de pomuşoare din toată ţara şi-au dat astăzi întâlnire în sectorul Ciocana din capitală. Mure, afine, zmeură, goji, struguri, direct de pe ogor, dar şi diferite deserturi, dulceţuri şi sucuri naturale au făcut deliciul Târgului pomuşoarelor, aflat la a treia ediţie. Orăşenii au gustat cu plăcere pomuşoarele, unele chiar pentru prima data, relatează Mesager.

Deşi sezonul murelor este pe sfârşite, producătorul Vladimir Samson a venit la târg cu o cantitate impresionantă de pomuşoare. În acest sezon, fermierul a strâns o recoltă de două mai mare decât în alţi ani, iar recordul se datoreaza tehnicii performante de irigare, procurată graţie unui proiect subvenţionat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Guvernul Ungariei.

„S-a întins perioada de recoltare, roada e mai mare, fructul arată mai atrăgător, mai lucios. Producţia o realizăm în supermaketurile din oraş, o parte o realizăm şi pe piaţa locală, la pieţele din Chişinău”, a spus un producător.

Murele şi afinele au fost la mare cautare.

„Murele sunt bune pentru tot. Noi toţi mâncăm mure.acuma au vemit nepoţii din Franţa şi îi hrănesc şi pe ei”, a declarat un cumpărător.

Un fel de pomuşoară nouă pentru ţara noastră - goji a început să fie cultivat de câţiva agricultori. Elena Vetrici din raionul Ungheni spune că a plantat acest pomnde goji dintr-o curiozitate, iar acum culege roade bogate şi are o afacere profitabilă.

„Am înregsitrat un soi în Republica Moldova, care l-am numit miracol,văzănd că face miracol şi este benfic pentru organismul omului şi este şi o afacere profitabilă,acum acvem o palntaţie d e 6 hectare şi unhectar de pepenieră. Suntem la mijlocuzl sezonului de recoltare, am recoltat 7 tone, le exportăm, avem contract cu Polonia şi românia”, a declarat fermierul Elena Vetrici.

„În produceera ecstor pomuşoare sunt imploicaţi toţi membii familiei,a m discutat şi m-a sensibilzat la fiecare istoria lui. Avem faore mulţi copii, mae în sectorul ciocana şi am vrut ca le să vină şi să promoveze cultul copilului sănătos”, a declarat pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Şcolnic.

În Republica Moldova cresc peste 11 tipuri de pomuşoare, cultivate de peste 700 de producători locali.

Comentarii