Ştiri

Sursa imaginii: Consumer Reports

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

15 Apr. 2019 / 16:34

Peste 50 de mii de persoane au fost înregistrate pe portalul E-integritate

Aproximativ 55 de mii de persoane au fost înregistrate pe portalul E-integritate în perioada 1 ianuarie – 31 martie curent. Datele au fost prezentate de Autoritatea Naţională de Integritate în cadrul unei conferinţe de presă cu tematica „Depunerea declaraţiilor anuale de avere şi interese personale pentru anul 2018: rezultate oficiale”. Preşedinta Autorităţii Naţionale de Integritate, Rodica Antoci, a spus că aproximativ 52 de mii de funcţionari din sistem sunt activi, alţii circa 2.300 sunt cu activităţi suspendate, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Cu referire la declaraţiile de avere şi venituri personale în sistem au fost înregistrate 58 619 declaraţii, dintre care 57 972, declaraţii anuale depuse, 461 declaraţii depuse la eliberare şi 176 declaraţii depuse la angajare. În sistem au fost puse şi declaraţii cu caracter repetitiv cu titlu de informare. Acestea reprezintă declaraţii rectificate sau depuse de mai multe ori de unul şi acelaşi subiect”, a spus preşedinta Autorităţii Naţionale de Integritate, Rodica Antoci.

În cazul funcţionarilor care nu au depus declaraţiile de avere până în 31 martie, inspectorii de integritate vor analiza fiecare situaţie în parte.

„În fiecare caz aparte se va examina, deoarece noi avem posibilitatea de a vedea de câte ori persoana a accesat sistemul, de câte ori a încercat să depună declaraţia, dacă a încercat să depună declaraţia, tot acest lucru îl putem vizualiza în sistem”, a declarat vicepreşedintele ANI, Liliana Chişca.  

Consilierul Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Daniel Goinic, spune că cei 9 inspectori ai ANI vor avea un volum mare de lucru şi este foarte important să identifice persoanele care nu şi-au declarat toate averile.

„Sunt persoane care sunt de bună credinţă şi vor depune declaraţiile în mod integru şi onest, dar fi şi unii care vor încerca într-un fel sau altul să evite aceste prevederi, şi într-un fel să depună într-o manieră netransparentă sau incorectă, declaraţiile. Anume misiunea adevărată a inspectorului să reacţioneze prompt şi să informeze publicul despre nedepunerea în termen sau nedepunerea în mod neadecvat”, a declarat consilierul juridic, Daniela Goinic.

Potrivit legii, funcţionarii care şi-au declarat averea cu întârziere riscă o amendă cuprinsă între 1500 şi 4000 de lei, iar pentru cei care nu vor informa deloc Autoritatea Naţională de Integritate, amenzile cresc de două ori.



 

Comentarii