Ştiri

Sursa imaginii: Monitorul de Cluj

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

20 Mai 2019 / 18:35

Peste 20 de mii de elevi studiază în şcoli Educaţia pentru Sănătate

Este mai uşor să previi, decât să tratezi. De această părere sunt elevii şi dascălii şcolilor din Orhei, Rezina, Făleşti, Cahul şi Chişinău, în care este studiată Educaţia pentru Sănătate. Mii de elevi află acum lucruri care anterior erau tabu despre viaţa sexuală, metode de contracepţie sau avort, relatează Mesager.

Elevii care studiază opţional disciplina spun că orele îi ajută să-şi cunoască mai bine organismul, dar şi să evite factorii de risc.

„Am învăţat că trebuie să ne hidratăm, ca organismul să aibă destulă apă, să consumăm fructe şi legume pentru a avea un corp dezvoltat sănătos şi să nu consumăm chipsuri, apa carbogazoasă, care sunt dăunătoare organismului”, a spus Daniela Savenco, elevă, satul Borceag, Cahul.

 „Eu am aflat că trebuie să ne respectăm vârsta la care putem începe viaţa sexuală, 17-18 ani. Am aflat cum trebuie să ne protejăm de unele boli care se transmit pe cale sexuală, cum ar fi virusul HIV SIDA”, spune Gheorghe Cioban,  elev, satul Puţuntei, Orhei.

Părinţii spun că informaţiile pe care copiii le primesc la ore le sunt foarte utile.

„Am două fete, una în clasa a opta, alta în clasa zecea. Cu ajutorul educaţiei pentru sănătate ne vine şi nouă mai uşor. Ceea ce învaţă el la şcoală noi discutăm împreună”, a spus Nina Badan, părinte, satul Ignăţei, Rezina.

Până în prezent peste 23.000 de adolescenţi au solicitat să înveţe opţional disciplina.

„S-a schimbat foarte mult, chiar mentalitatea copiilor, erau frustraţi, prima menstruaţie, schimbările fiziologice în organismul fetelor şi al băieţilor, ei nu le înţelegeau, acum se explică totul, acum ei sunt informaţi, ştiu cum să se protejeze”, a spus Galina Platon, director al Liceului Teoretic din satul Ignăţei.

„Cu regret avem în teritoriu fetiţe gravide în clasele a IX, X. Fetiţele trebuie să ştie şi băieţii la fel ca să nu se implice în situaţii deosebite cum ar fi sarcina, bolile  transmitere sexuală, violul sexual, pentru că aceste fetiţe se lasă manipulate”, a spus Svetlana Moroz, medic ginecolog , oraşul Cimişlia.

Iniţiativa este finanţată de către Ambasada Olandei la Chişinău şi Fondul ONU Pentru Populaţie.

„Este nevoie ca în special în şcoală să existe acest curs care pentru moment este opţional educaţia pentru sănătate”, a spus Natalia Plugaru, reprezentanta UNFPA.

„Anul curent este propus pentru pilotare cursul reconceptualizat „Educaţie pentru Sănătate” în cinci raioane. Ca rezultat toate propunerile parvenite din raioane, de la profesori vor fi introduse în curriculum nou care va fi pus în aplicare de la 1 septembrie 2019”, a spus Angela Cutasevici, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Educaţia pentru sănătate este un curs opţional care se predă la solicitarea elevilor.

Comentarii