Ştiri

Sursa imaginii: Facebook:Galina Alcaz

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

25 Sep. 2021 / 16:57

Medic neurolog: Numărul cazurilor de afecţiuni neurologice a crescut de cinci ori

În perioada pandemiei a crescut de cinci ori numărul cazurilor de afecţiuni neurologice printre pacienţi, faţă de perioada de până la pandemie. Despre aceasta a menţionat medicul neurolog, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Alexandru Grumeza, invitatul jurnalistei Galina Alcaz în cadrul emisiunii „Sănătate pentru toţi” de la Radio Moldova.

Potrivit medicului neurolog, virusul SARS-COV-2 poate determina stări severe ale sistemului nervos central. Cele mai frecvente stări sunt o suferinţă generală a creierului, care se manifestă prin semne de tulburare de conşţiinţă, de confuzii, dezorientare, agitaţie, somnolenţă sau uneori cu anumite crize convulsive, epileptice.   

„Faţă de perioada de până la pandemie, de cinci ori s-au multiplicat cazurile de afecţiuni neurologice printre pacienţii care solicită ajutorul nostru. Din punct de vedere statistic, din toţi cei spitalizaţi cu noul Coronavirus, la aproximativ cinci la sută dintre pacienţi se dezvoltă suferinţe ale creierului. Este o cifră destul de mare. Din cei care fac tulburări de respiraţie, cam două treimi sunt cu afecţiuni neurologice, adică majoritatea. Aceasta este una din problemele cele mai frecvente cu care ne confruntăm neurologii la pacienţii cu COVID-19”, a specificat medicul neurolog, Alexandru Grumeza.

De asemenea, medicul a precizat că, în prezent, o provocare mult mai mare este înteţirea cazurilor cu accidente vasculare cerebrale. Astfel, între 1-3% pacienţi cu COVID-19 dezvoltă accident vascular cerebral, lucru care se întâmplă între prima - a treia săptămână de infectare.

În ceea ce priveşte reabilitarea persoanelor după COVID-19, medicul Alexandru Grumeza a menţionat: „Reabilitarea este foarte complexă, evident că se pune accent pe reabilitarea funcţiei pulmonare. Dacă nu sunt capabili plămânii să asigure oxigenarea ţesuturilor în volum adecvat, evident că duce la anumite stări cronice, de suferinţă organică, inclusiv şi în variantă brutală, care duce până la deces”, susţine Alexandru Grumeza.

Conform ultimelor date ale Ministerului Sănătăţii, bilanţul cazurilor de COVID-19 în ţara noastră a ajuns la 287.730, iar 6.665 persoane au decedat.

Comentarii