Ştiri

Sursa imaginii: autoblog.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

25 Apr. 2019 / 12:49

Maşinile viitorului - create de elevii şi studenţii din Moldova

Maşinile viitorului - create de elevii şi studenţii din Moldova. Timp de două luni, 40 de tineri, repartizaţi în echipe, au participat la mai multe workshop-uri unde au învăţat procesul creării unei maşini de curse autonome, care se mişcă fiind direcţionate doar cu o comandă digitalizată, relatează Moldova 1.

Tinerii au lucrat iniţial la conceptul invenţiilor, astfel ca maşinile prototip să poată menţine o traiectorie liniară, să se poată parca şi frâna în caz de urgenţă.

„A fost puţin dificil deşi am încă 5 colegi alături, colegi cu care am reuşit să asamblăm întregul sistem, am reuşit să punem senzorii, am reuşit să punem motoarele la cale, iar mai spre final în ultimul workshop am reuşit să facem programul cu care să putem controla de la distanţă maşina”, a declarat participanta Victor Cernea.

„Scopul nostru a fost să facem o maşinuţă care merge singură fără implicarea omului şi crede că ne-a reuşit. Ea face oprire de urgenţă în caz că are obstacol în faţă, evită obstacolele dacă este nevoie”, a menţionat participanta Bodiu Victoria.

„Ca să facem acest prototip ne-a luat aproximativ o lună, noi zilnic veneam aici după lecţii şi lucram asupra maşinii. Cum se deosebeşte maşina noastră de celelalte este că noi avem o cameră web. Şi de asemenea show-ul de lumini care l-am arătat”, a spus participantul Mihai Moglan.

Tinerii au avut atât ore teoretice cât şi practice, fiind instruiţi de către profesori şi specialişti internaţionali.

„Ceea ce am vrut noi să arătăm este că un automobil modern este un calculator mare care trebuieşte programat, deci cu sloganul ăsta noi am ţinut să atragem ingineri din domeniul IT, care acum sunt mai mult focusaţi pe partea de programare pentru internet, web, baze de date şi nu se uită ca opţiune de dezvoltare - domeniul automotiv”, a declarat organizatorul, directorul MICROLAB, Andrei Bragarenco.

Acest proiect a fost organizat cu sprijinul mai multor parteneri internaţionali, dintre care şi Ambasada Suediei în Moldova.

„Susţinem anume industria IT pentru că e un sector de perspectivă si pentru că e foarte important pentru tânăra generaţie să aibă oportunităţi ca să-şi facă viitorul aici în Moldova”, a menţionat prim-secretarul al Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Thomas Alveteg.

De la an la an, în Republica Moldova domeniul IT se extinde, graţie implementării reformelor susţinute de Guvern, susţin autorităţile.

„Desigur noi suntem preocupaţi ca IT-ul să pătrundă în cât mai multe sfere. Guvernul Republicii Moldova a venit cu un pachet legislativ foarte generos prin legislaţie privind parcurile IT. Ceea ce ei fac astăzi aici din pasiune mâine pot construi o carieră”, a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Tarlev.

Anual, donatorii externi susţin sectorul IT cu peste un milion de dolari.

Comentarii