Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

17 Sep. 2019 / 18:10

„Legea pe-nţelesul elevilor” - ghid practic de educaţie juridică, lansat la Chişinău

Ce înseamnă democraţia, care sunt drepturile copilului şi instituţiile care le apără, ce facem dacă suntem martor la o infracţiune, ce fel de pedepse se pot aplica copiilor acasă sau la şcoală sau ce nu avem voie să scriem pe reţele de socializare. Sunt întrebări la care elevii pot găsi răspunsuri in cartea „Legea pe-nţelesul elevilor”, un ghid practic de educaţie juridică pentru învăţământul preuniversitar, lansat astăzi la Chişinău, relatează Mesager.

Cartea are 15 capitole si răspunde la peste două sute de întrebări care i-ar interesa pe elevi.

„Ne dorim să creştem o generaţie de oameni, o generaţie de tineri, de elevi care să înţeleagă importanţa legii şi de ce statul de drept este important, dacă respecţi legea şi se vor respecta şi drepturile tale şi doar aşa putem construi o societate în care să putem trai cu toţii bine”, a declarat Nadejda Hriptievschi, avocată, coautoarea ghidului.

Proiectul este unul similar celui din Romania, dar a fost adaptat la legislaţia Republicii Moldova cu ajutorul judecătorului român Cristi Danileţ.

„Prima carte pe care am editat-o a apărut în 2016, ea este folosită ca un fel de ghid de către judecători, procurori şi avocaţii care săptămânal merg în şcolile din Romania să le explice copiilor drepturile şi obligaţiile pe înţelesul lor. Deja tinerii s-au obişnuit cu ideea ca legile sunt făcute ca să fie respectate şi că există oameni plătiţi de stat ca să le ocrotească drepturile şi sunt mai curajoşi, mai îndrăzneţi”, a spus Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, Romania.

Anterior lansării, conţinutul ghidului a fost dezbătut de specialişti împreună cu elevi şi profesori de la mai multe instituţii de învăţământ din ţară.

„Acesta este un ghid pentru profesori, care îi ajută să-şi proiecteze educaţia juridică, educaţia pentru lege în cadrul diferitor ore cum ar fi orele de diriginţie, orele de educaţie personală şi chiar în discuţii între elevi rezolvarea conflictelor dezbaterilor între elevi, între elevi şi părinţi”, a spus Eugenia Ciutac, profesoară, Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Chişinău.

„Ghidul ne învaţă cum să ne comportăm în diverse situaţii, cum să ne gestionăm un cont bancar eficient, şi de asemenea, să ne protejăm datele personale”, a spus un elev de la LT „Gaudeamus”, Chişinău.

„Putem afla despre mediul on-line care în era noastră putem vedea cum o parolă corect sa o alegem, despre securitatea cibernetică, despre riscurile noastre”, a spus Vlada Ţurcan, elevă, LT „Gaudeamus”, Chişinău

Educaţia juridică în instituţiile de învăţământ după acest ghid va fi iniţial una opţională.

„Fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze încă de pe băncile instituţiilor educaţionale ce înseamnă jurisprudenţa, ce înseamnă drept, ce înseamnă drepturi şi obligaţii, ce înseamnă guvernare, sperăm foarte mult că vom reuşi să îmbunătăţim tot ceea ce ţine de disciplinele care se pretează pentru a incorpora şi partea de educaţie juridică”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educaţiei.

Ghidul cu titlul „Legea pe-nţelesul elevilor” a fost tipărit în 400 de exemplare, dar poate fi găsit şi on-line.

Comentarii