Ştiri

Sursa imaginii: infosanatate.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

26 Iun. 2019 / 18:28

Corupţia în domeniu sănătăţii, în atenţia societăţii

Au discutat cum să prevină corupţia în domeniul sănătăţii. Este vorba de 6 mii de specialiştii în medicină din ţară, care au fost implicaţi în Campania „Corupţia dăunează grav sănătăţii” iniţiată acum 3 luni de către Centrul Naţional Anticorupţie, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale care a ajuns la final. Astfel, au fost desfăşurate 70 de seminare, unde au participat toate categoriile de angajaţi din sistemul medical din ţară, relatează Mesager.

Angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie au informat lucrătorii medicali din Soroca despre prevenirea şi reducerea riscurilor de corupţie, dar şi despre îmbunătăţirea continuă a calităţii asistenţei medicale.

„Am învăţat cum să ne comportăm cu pacienţii, ce să mai spunem, ce se permite să facă ei pentru noi. Asta e foarte bine, o lecţie care o vom duce mai departe tuturor. Acest seminar a fost foarte binevenit, având în vedere că s-au deschis aspecte noi. Este ceva nou pentru noi care trebuie să luăm în evidenţă”, au declarat participanţii.

„Au fost întruniţi absolut toţi medicii din teritoriu care prestează servicii medicale. Noi suntem prestatori de servicii medicale şi obiectivul programului este acordarea accesului volumului şi calităţii serviciilor medicale, utilizând fondurile disponibile a unei instituţii medicale pentru satisfacţia beneficiarului”, a declarat directorul spitalului raional Soroca, Angela Rusnac.

Acţiunea vine să prevină şi să combată corupţia, dar şi să fortifice integritatea sistemului de sănătate. În ultimele 3 luni au fost organizate 70 de seminare în toată ţara.

„Am avut în audienţă mai mult 5 mii de persoane vorbesc de medici, cadre medicale, dar şi studenţi ai Colegiului medicale şi a facultăţilor medicale din ţară. Am vorbit despre zone vulnerabile, despre acele infracţiuni care nu trebuie atât cu farmaciile, companiile farmaceutice, atât cu laboratoarele de analize private, ca să nu folosească funcţia publică în detrimentul funcţiilor private. Am vorbit şi despre aspecte mai puţin plăcute pentru medici de cel al cadourilor şi am explicat că pacientul nu are dreptul, nu trebuie să ofere medicului cadouri, fiindcă el nu are dreptul să le accepte conform legii integrităţii”, a declarat şeful direcţiei CNA, Ion Pruteanu.

Anul trecut au fost intentate 61 de dosare penale cu implicarea angajaţilor din sistemul medical în diferite acte de corupţie.

 

Comentarii