Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

14 Aug. 2019 / 09:59

CNA şi Ministerul Educaţie îşi vor consolida eforturile pentru combaterea plăţilor informale în instituţiile de învăţământ

Centrul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării îşi vor consolida eforturile în acţiunile ce vizează prevenirea şi combaterea plăţilor informale în instituţiile de învăţământ. Acesta a fost unul dintre principalele subiecte, discutate la întrevederea dintre directorul CNA, Ruslan Flocea şi ministrul MECC, Liliana Nicolăiescu-Onofrei.

Potrivit lui Ruslan Flocea, eradicarea practicilor de colectare a plăţilor informale în sistemul educaţional este unul dintre principalele obiective pe care şi le poate asuma CNA în comun cu MECC, dat fiind faptul că societatea îşi exprimă tot mai des nemulţumirea faţă de aşa-numitele contribuţii benevole. „Este nevoie să asigurăm cât mai multă transparenţă în activitatea Asociaţiilor obşteşti şi să le aducem în câmpul legal”.

De aceeaşi părere este şi ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a declarat că Intervenţia eficientă pe acest segment este una iminentă, or misiunea educativă a şcolii obligă personalul din învăţământ să demonstreze toleranţă zero la corupţie. „Asociaţiile obşteşti trebuie să activeze doar pe principii benevole”, a opinat ministra.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi alte subiecte comune pentru CNA şi minister. Astfel, introducerea în curricula şcolară, pentru treptele gimnaziale şi liceale, a disciplinei opţionale „Educaţie anticorupţie” va constitui un pas important în instruirea tinerei generaţii în spiritul intoleranţei faţă de corupţie. Ambele părţi au convenit să-şi fortifice capacităţile instituţionale în vederea pregătirii unor formatori din cadrul MECC care să poată susţine lecţii anticorupţie în faţa profesorilor, elevilor şi părinţilor. Prin urmare, specialiştii ministerului vor stabili o comunicare eficientă cu grupurile-ţintă de o manieră accesibilă şi acceptată de toate părţile implicate.

Prin urmare, ambele autorităţi au mandatat specialişti, cu competenţe funcţionale în domeniu, care vor avea întâlniri de lucru permanente, în cadrul cărora va fi elaborat un plan de acţiuni anticorupţie, menite să excludă faptele de corupţie din procesul educaţional.

 

 

Comentarii