Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

25 Apr. 2019 / 19:32

Campanie Moldova 1 „Într-un gând de Paşti”: Află povestea familiei Toma care educă şase copii

Sărbătorile pascale sunt un moment al învierii speranţei pe care îl aşteptăm cu sufletul curat şi inima senină. Nu toţi se pot bucura însă pe deplin de aceste sărbători. În fiecare seară aflaţi istoriile unor familii pentru care un coş cu produse, jucării şi dulciuri le-ar aduce căldură şi lumină în case. Tradiţional, Mesager a lansat, în ajunul sărbătorilor, campania „Într-un gând de Paşti”. Împreună putem readuce bucuria în familiile unde nu s-a mai zâmbit demult, relatează Mesager.

Foamea şi frigul le umbreşte copilăria. O familie cu şase copii din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, îşi duce viaţa la limita sărăciei. Ca şi toţi semenii lor, cei mici visează să primească de Paşte cadouri, iar dorinţele lor sunt simple: o jucărie nouă, hăinuţe noi pentru a putea merge la şcoală şi un televizor.

Înghesuiţi pe un pat într-o odăiţă mică unde abia se simţea căldură. Aşa i-am găsit pe cei şase fraţi: o fetiţă şi cinci băieţi. Cu lacrimi în ochi, mama copiilor povesteşte că împreună cu soţul se străduieşte din răsputeri să le ofere copiilor o viaţă fericită, dar nu le prea reuşeşte. 

„Căşuri, căşuri, borş le fac câte o dată, ca să le fie pentru stomăcel, dar carne? Cumpărăm, mai rar…”, spune mama celor şase copii, Cristina Toma.

„Macaroane ne-a mai rămas, făină de popuşoi, untură, aici toate produsele le ţinem pentru că nu avem unde. Acesta e frigiderul, altul nu avem, când aveam ceva cărnuri cât încape atâta punem”, povesteşte Cristina Toma.

„Copiii merg la grădiniţă? În timpul iernii nu au mers, că nu am avut posibilitate, fiindcă două mii de lei nu ne ajungeau pe lună pentru că trebuia să hrănim şi copiii, trebuia să le luăm caiete, cărţi la şcoală, de foc, ne duceam cu spatele târâiam împreună cu soţul”, spune Cristina.

Femeia are probleme de vedere, care îi îngreunează şi mai mult lucrul prin gospodărie.

„Miopie de gradul întâi, cel mult văd undeva 30 de procente. Mi-e greu la spălat, spălam de două ori în săptămână, am nevoie de ingrediente pentru spălare, îmbrăcăminte să am cu ce să-i duc la şcoală”, declară Cristina.

Valeria este cea mai mare dintre fraţi. Copila este în clasa a şaptea şi chiar în ziua de Paşte va împlini 14 ani. Încă mai crede în miracole şi aşteaptă ca visele să-i devină realitate măcar în acest an.

„De ziua mea îmi doresc un televizor sau un nootbook, mi-aş dori şi o pereche de încălţăminte ca pentru şcoală nu am, cu care umblu pe acasă în fiecare zi îi spăl şi merg şi la şcoală cu ei”, a spus Valeria.   

Şi ceilalţi copii şi-ar dori cadouri de Paşte.

„Vreau să avem o casă ca la toată lumea, cu mai multe odăi, să nu ploaie în casă. Să fie frumos”, a spus Roman.

Mama găteşte mâncarea la o plită electrică veche şi asta în condiţiile în care ţeava de gaze naturale trece chiar pe lângă casa lor.

„Aici facem mâncare, nu avem plită de gaz, gaz este dar numai trebuie plită de gaz, astăzi i-am hrănit cu cartofi prăjiţi şi ceai cu unt şi acuma la amiază vrem să facem macaroane cu brânză”, a declarat Cristina Toma.

Singurul ajutor de la stat pe care-I primeşte familia este indemnizaţia pentru cel mai mic copil, de 640 de lei. Şi asta, pentru că părinţii muncesc ocazional, iar pentru a beneficia de ajutor de la stat trebuie să fie angajaţi oficial. Autorităţile locale promit că în curând tatăl copiilor va fi angajat la moara din sat, iar mama - la o întreprindere individuală.

„În permanenţă au fost monitorizaţi de autoritatea publică locală, de asistentul social, de nenumărate ori am conectat lumina, am făcut tot pachetul de acte ca să fie conectată şi în permanenţă au fost monitorizaţi şi aceşti copii, personal de mine au fost duşi la Anenii Noi pentru toate controalele ca să poată merge şi în instituţie. O dată eu personal am achitat  ca să meargă aceşti copii la grădiniţă, că mă durea sufletul”, a declarat primarul din Puhăceni, Denis Plămădeală.

Cel mai mult, familia Toma îşi doreşte să poată repara casa şi să aibă o fântână în curte.

Comentarii