Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

17 Mai 2022 / 18:30

Autorităţile au propus mai multe soluţii pentru a încuraja creşterea natalităţii (VIDEO)

Lipsa creşelor, concediul de îngrijire a copilului care nu poate fi partajat şi lipsa condiţiilor flexibile de muncă sunt doar câteva dintre motivele care taie din dorinţa moldovenilor să nască mai mulţi copii. Astfel, pentru majoritatea cuplurilor din ţara noastră numărul ideal de copii este trei, însă până la urmă ajung să aibă fie doi copii sau doar unul, relatează Moldova 1.


Pentru a echilibra munca şi viaţa de familie, deputaţii PAS au elaborat un proiect de lege, iar în cadrul unui club de presă, reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi ai societăţii civile au venit cu iniţiative care urmează a fi implementate în acest sens.

„În primul rând vorbim de schimbări la Codul Muncii care să clarifice cum poate angajatorul oferi un regim flexibil de muncă pentru angajat. Considerăm că este foarte important ca să permitem părinţilor să partajeze concediul de îngrijire a copilului. Pentru părinţii care vor să iasă mai devreme la lucru şi să le oferim indemnizaţii în valoare de 90 la sută din salariu pe ultimele 12 luni, dacă părintele alege să o ia pentru un an şi două luni”, a relatat preşedintele Comisiei Protecţie Socială, Dan Perciun.

Conform reprezentanţilor Ministerului Muncii, prioritare sunt promovarea şi reglementarea activităţilor copiilor de până la trei ani.

„Ceea ce vrem noi să facem şi ne-am propus la Guvern este să elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor mini creşe, creşe private sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu”, a menţionat ministrul Muncii, Marcel Spatari.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie are un program naţional de rezilienţă demografică, care vine să susţină familiile cu copii mici ca răspuns la necesităţile cu care ele se confruntă.

„Una din priorităţile acestui program este să oferim servicii şi şanse cuplurilor din Republica Moldova, din ţările din regiune, ca să îşi realizeze numărul de copii doriţi şi să aibă tot suportul necesar”, a declarat reprezentantul adjunct UNFPA Moldova, Natalia Plugaru.

Amintim că, pe data de 13 mai, în Parlament a fost înregistrată o iniţiativă legislativă care propune flexibilizarea aranjamentelor de muncă şi a concediului de îngrijire a copilului, extinderea perioadei de solicitare a concediului paternal, precum şi o opţiune nouă de solicitare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.

Comentarii