Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

20 Aug. 2019 / 20:20

Reabilitarea sistemelor de irigare la Coşniţa

Au investit mult în irigare, din resurse proprii, dar şi cu ajutorul donatorilor externi, iar acum se bucură de o recoltă de aproape trei ori mai mare decât cea obţinută de pe suprafeţe neirigate. Vorbim despre fermierii din satul Coşniţa raionul Dubăsari, care datorită reabilitării de acum şapte ani a sistemului de irigare din localitate, au acces liber la apă pentru irigare. Totodată, prin intermediul creditării nerambursabile, fermierii din localitate au obţinut acces şi la implementarea tehnologiilor agricole moderne, relatează Mesager.

Sergiu Racovet activează în agricultură timp de trei ani. Recent a decis să investească în cultivarea porumbului zaharat, pe care în acest an îl testează pentru prima data pe toate cele şapte hectare de teren agricol din gestiune. Pentru a obţine o recoltă mai bună, şi-a conectat terenurile şi la sistemul centralizat de irigare din localitate.

În acest an, fermierul a obţinut şi un credit nerambursabil din partea Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova, din care a cumpărat o semănătoare şi echipament de irigare în valoare totală de circa 200 de mii de lei. De asemenea, a organizat un câmp demonstrativ pentru testarea diferitor metode de irigare pentru porumbul zaharat, precum irigarea prin aspersiune, prin picurare aeriana şi subterana.

„Practic mai avem vreo patru-cinci hectare de teren, nu are irigare prin picurare şi suntem gata s-o punem la anul viitor. De exemplu, la două hectare de porumb zaharat sistemul de irigare anul acesta ne-a costat 174 mii de lei. Fără apă nu faci nimic”, a spus fermierul Sergiu Racovet.

Sergiu Racovet este unul dintre cei 170 de fermieri care beneficiază de sistemul centralizat de irigare din localitate. In anul curent, tot cu suportul proiectului USAID, asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din companie a procurat două echipamente de irigare şi apometre mobile, pentru verificarea umidităţii în sol.

„Unitatea este de 75 de procente a capacităţii de câmp asta este umiditatea optima pentru plante. Cu irigare se poate obţine până la 20 de tone în ştiulete, fără irigare - acolo până la 7-8 tone”, a spus Ghenadie Leagul din Coşniţa.

Gratie Proiectului USAID, Fondului pentru Dezvoltare Durabila, IFAD, fermierii din Coşniţa au reuşit să adune suficiente fonduri pentru buna menţinere a sistemului de irigare, dar şi pentru extinderea accesului la sistem pentru noi fermieri din zona.

„Cele mai bune reuşite le socot pe acelea că suprafaţa irigată de la 420 de ha a ajuns la o suprafaţă de cca 600 de ha. Sperăm ca în doi ani să ajungem la o suprafaţă de o mie de ha irigata”, a spus Ghenadie Leagul.

În reabilitarea sistemului centralizat de irigare în cadrul Programului Compact, finanţat de Guvernul SUA, au fost investite până în prezent peste 13,8 milioane de dolari. Sistemul are capacitatea de a iriga o suprafaţă totală de cca 2500 de hectare.

Comentarii