Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

18 Apr. 2019 / 19:21

Noi oportunităţi pentru locuitorii raionului Cahul

Locuitorii raionului Cahul primii vor beneficia de avantajele implementării Parteneriatului Local de Ocupare, care presupune locuri de muncă decente şi noi oportunităţi de iniţiere a afacerilor. Astăzi, în premieră, în republică, a fost lansată această iniţiativă a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, preluată de la ţările UE, unde parteneriatele locale de ocupare sunt platforme regionale prin intermediul cărora este susţinută unirea eforturilor diferitor actori în vederea asigurării unei dezvoltări durabile. Parteneriatul Local de Ocupare de la Cahul prevede realizarea a şapte acţiuni cu implicarea a peste 20 de parteneri publici şi privaţi de nivel naţional şi local, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Avem preconizate câteva acţiuni ce prevăd ca finalitate crearea de locuri de muncă decentă pentru tineri, lansarea de afaceri pentru tineri, extinderea afacerilor întreprinderilor mici cu creare de locuri de muncă pentru tineri. Tinerii şomeri, înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor beneficia de instruiri la locul de muncă şi vor putea rămâne în calitate de angajaţi după ce vor trece instruirea care va fi de 3 sau de 6 luni, în cadrul proiectului pe care îl lansăm. Obiectivul nostru este creăm cât mai multe locuri de muncă”, a spus coordonatoarea  proiectului, Violeta Vrabie.

ODIM face parte din Parteneriatul Local de Ocupare din Cahul. Va contribui cu suma de peste 200 de mii dolari în scheme de granturi la dezvoltarea afacerilor şi crearea întreprinderilor de către tinerii din categoria familiilor social-vulnerabile.

„O să implicăm în dezvoltarea acestor mici afaceri prin a încadra aceste persoane în activitatea de întreprinzător. Vrem să punem la dispoziţia tinerilor, femeilor, celor care vor să se lanseze în activitatea antreprenorială toate instrumentele de suport, programele de suport ce sunt administrare în prezent de către ODIM. Cei care au interesul faţă de activitatea de întreprinzător vor avea posibilitatea de a se implica şi de a-şi dezvolta propriile afaceri”, a spus directorul general interimar, Petru Gurgurov.

În raionul Cahul este înregistrată o rată înaltă a şomajului, în special în mediul rural, din care cauză exodul populaţiei rămâne un fenomen alarmant.

Autorităţile publice locale speră că prin intermediul acestui proiect vor fi create condiţii pentru o dezvoltare a raionului, ce se va solda cu o creştere semnificativă a locurilor de muncă.

„Migraţia ne sperie pe noi pe toţi, este un fenomen ce este greu de stopat, iar acest proiect anume îşi propune să stopeze migraţia, să angajăm tinerii care sunt mai defavorizaţi”, a spus vicepreşedintele raionului Cahul, Vlad Căşuneanu.

„Rezultatele acestui proiect se vor materializa în dezvoltarea unor startup-uri, peste 100, peste 260 de locuri de muncă. Ne dorim ca tinerii din Cahul să acceadă la locuri de muncă, la rândul lor să deschidă noi locuri de muncă, a spus secretara de stat a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnîi, citată de Mesager.

Parteneriatul Local de Ocupare prevede crearea a peste 260 de locuri de muncă şi lansarea a 106 de afaceri în apicultură, industrii creative şi meşteşugărit.

Comentarii