Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

23 Aug. 2021 / 18:41

(VIDEO) Muzeul de Istorie şi Etnografie din Călăraşi a găzduit un eveniment dedicat diasporei

După ani buni de trai peste hotare, reveniţi la baştină, cei din diasporă au demonstrat că şi acasă pot aduce un aport prin ceea ce fac la dezvoltarea ţării şi comunităţii de unde îşi trag rădăcinile. Poveştile de succes ale acestora puteau fi auzite chiar de la ei în cadrul evenimentului dedicat Zilei Diasporei la Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Călăraşi. În curtea muzeului au fost expuse fişe de promovare cu foto şi un scurt CV al vieţii de migrant, relatează Mesager.


După aproape 14 ani de muncă peste hotare, Natalia Nicoriuc împreună cu şoţul ei au revenit acasă pentru a contribui la dezvoltarea ţării. În 2018 au investit într-o afacere care a dat greş. Însă, nu s-au lăsat bătuţi şi au decis să dezvolte o afacere pe baza talentului şoţului. Acum aceştia se bucură de succes şi de faptul că ideea de a reveni a fost una bună.

„Ne ocupăm cu meşteşugăritul, facem lucrări din lemn natural. Ne bucurăm de succes şi că lumea are nevoie de aşa lucrări naturale şi frumoase. În diasporă mereu ne-am simţit străini, dar acasă suntem pe meleagurile noastre, suntem liberi, ne putem da frâu liber la orice idee pe care o avem şi ne bucurăm foarte mult că suntem susţinuţi”, a spus Natalia Nicoriuc, antreprenoare.

Printre cetăţenii reveniţi acasă din diasporă se numără şi surorile Eugenia şi Mariana Caracaş, care timp de trei ani au locuit la Londra, unde au căpătat abilităţi în psihologia aplicată. Revenite acasă, surorile Caracaş au decis să nu stea cu mâinile în sân şi au deschis în Călăraşi un centru de dezvoltare personală, care azi se bucură de interesul cetăţenilor.

Printre cei prezenţi la eveniment au fost şi persoane care au decis să-i suţină pe cei din diaspora, să le demontreze că şi acasă pot munci şi contribui cu ceva la creşterea ţării.

„Noi muncim acasă şi dorim să susţinem diaspora să vină înapoi acasă să investească. Noi nu am fost plecaţi peste hotare pentru a porni afacerea noastră, dar întotdeauna suntem cu gândul că vrem să muncim acasă şi să ne dezvoltăm”, afirmă Victoria Sobol, antreprenoare.

Organizatoarea evenimentului, muzeografa Mariana Iurcu, timp de 20 a făcut parte din diasporă. Acum cinci ani a revenit acasă şi al treilea an consecutiv organizează zilele diasporei la Călăraşi.

„Lipsa aceasta de comunicare, lipsa de implicare ne-a făcut pe noi, echipa întreagă să îi aducem anume la muzeu. Este a treia ediţie, vrem să diversificăm şi să fie totuşi o sărbătoare în care diaspora să se simtă bine la ei acasă, să poată să cumpere din produsele meşterilor şi a producătorilor mici care aici investesc şi au nevoie de susţinere”, a declarat Mariana Iurcu.

Evenimentul Ziua Diasporei 2021 este la a treia ediţie, sub genericul „Diaspora acasă, se implică! ”.


 

Comentarii