Ştiri

Sursa imaginii: presedinte.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

23 Aug. 2019 / 13:28

Depuneri de flori la Complexul memorial din Comrat

Preşedintele Igor Dodon a mers astăzi la Comrat unde împreună cu başcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah şi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova a participat la ceremonia solemnă de depunere a florilor la Complexul memorial cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia fascistă, marcată în ziua de 23 august, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Mă bucur că suntem cu toţii împreună, în Sudul ţării şi marcăm o sărbătoare minunată. Astăzi este ziua eliberării oraşului Comrat. Acum 75 de ani, pe data de 20 august, a început o operaţiune foarte importantă, operaţiunea Iaşi-Chişinău, care s-a încheiat pe 24 august, odată cu eliberarea capitalei”, a declarat Igor Dodon, citat de Mesager. 

„Evenimentul de comemorare a celor 75 de ani de eliberare de sub dominaţia fascistă trebuie cunoscut şi transmis din generaţie în generaţie. Avem datoria să păstrăm memoria şi să le oferim şansa copiilor noştri să înveţe istoria şi să o transmită mai departe”, a specificat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

„Tatăl meu povestea că erau atâtea focuri de armă, încât puteai găsi cu uşurinţă un ac pe pământ. Astăzi vreau să mă închin în faţa celor care au luptat împotriva fascismului. Să de-a Dumnezeu ca urmaşii noştri să nu vadă niciodată ceea ce au văzut buneii şi străbuneii noştri”, a declarat primarul de Comrat, Serghei Anastasov.

În fiecare an, în această zi, locuitorii din Comrat vin la Memorialul Gloriei în memoria soldaţilor care au decedat pentru eliberarea oraşului, relatează Mesager.

„Am depus flori şi mi s-au umplut ochii de lacrimi. Acest monument a apărut datorită cercetărilor pe care le-am petrecut timp de 20 de ani. Când activam ca ziaristă, am lucrat la un subiect militar-patriotic şi am decis că ar fi bine dacă voi reînvia paginile istoriei”, spune Anna Jekova, jurnalistă, Comrat.

„A fost demult. Noi am intrat pe tancuri din Bessarabka în Chişinău, totul s-a întâmplat brusc dimineaţa devreme. Tancul unui locotenent s-a lovit de unul german şi au început să se rotească. Locotenentul a luat foc, iar noi am sărit cu toţii să-l scoatem, după care s-a început lupta”, susţine Vladimir Voiţehovici, veteran de război.

„Este o zi importantă şi istorică pentru Comrat. În această zi, oraşul nostru a fost eliberat de sub ocupaţia nazistă. Toată lumea ar trebui să-şi amintească de această zi, deoarece s-a încheiat un război distructiv pentru oraşul nostru”, a menţionat Andrei Şeveli, locuitor din Comrat.

Municipiul Comrat a fost eliberat pe data de 23 august 1944, în timpul operaţiunii Iaşi-Chişinău.

Comentarii