Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

22 Mar. 2019 / 13:28

Condiţii moderne de tratament pentru pacienţii din Călăraşi

De condiţii moderne de tratament vor avea parte pacienţii din Călăraşi. Spitalul raional a fost a fost dotat anul trecut cu un sistem de încălzire pe bază de panouri solare. Timp de un an, instituţia a făcut economii de câteva sute de mii de lei. Instalaţiile, care au costat peste 8,5 milioane de lei, au fost instalate cu suportul Germaniei, relatează Moldova 1.

Bateriile solare instalate pe acoperişul instituţiei medicale încălzesc apa ce curge prin robinete la orice oră, indiferent de anotimp.

„Noi avem posibilitatea ca în Europa, până intră în sala de operaţii să facem un duş, să ieşim din sala de operaţii, să facem alt duş, confortul termic”, a declarat Ion Veveriţă, vicedirectorul  Spitalului raional Călăraşi.

Reprezentanţii instituţiei spun că după instalarea panourilor şi construcţia noii centrale termice facturile pentru încălzire sunt mai mici cu 60 000 de lei anual.

„Economia este de la micşorarea consumului de energie electrică, pompele sunt mai performante, consumă mai puţină energie. Colectoarele solare încălzesc apa suficient”, a menţionat Veaceslav Coşcodan, inginer-şef la Spitalul raional Călăraşi.  

Pacienţii sunt mulţumiţi de condiţiile din spital.

Spitalul a fost conectat la sistemul de încălzire pe bază de panouri solare cu suportul autorităţilor din Berlin. Ambasadorul Germaniei în Moldova a vizitat instituţia medicală şi a dat asigurări că astfel de proiecte vor continua.

„În saloanele pacienţilor s-au adus îmbunătăţiri în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă caldă, de fapt acesta este şi scopul proiectelor noastre. Ne dorim să îmbunătăţim condiţiile de viaţă pentru cetăţenii din Republica Moldova”, a spus Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în Moldova.

Tot din banii oferiţi de partenerii germani, Întreprinderea municipală gospodăria comunal-locativă Călăraşi a cumpărat o autobasculantă care colectează deşeurile din oraş, dar şi un vehicul dotat cu tehnică pentru curăţarea ţevilor şi apeductului.

„Dacă în 2017 noi pe un an întreg am dus în jur la 11 mii cuburi de gunoi, anul acesta cu maşina noi ne-am ridicat la 13 mii.  În oraş au rămas mai puţine gunoişti neautorizate”, susţine Gheorghe Stratan, directorul Întreprinderii comunal-locativă din Călăraşi.

Autorităţile din Germania îşi mai propun să investească peste 1,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de apeduct şi canalizare din Călăraşi. 

Comentarii