Ştiri

Sursa imaginii: aloracom

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

08 Feb. 2019 / 09:03

Campania „O casă protejată - o viaţă salvată” a ajuns în satele Ciorescu şi Goian

Campania „O casă protejată - o viaţă salvată” continuă şi a ajuns astăzi în satele Ciorescu şi Goian, din municipiul Chişinău. Pompierii au instalat detectoare de fum la peste 30 de familii, beneficiarii fiind aleşi din rândul persoanelor în etate şi a familiilor cu mulţi copii. Pompierii au demonstrat eficacitatea aparatelor şi le-au explicat oamenilor importanţa respectării regulilor anti-incendiare, relatează Mesager.

Elena Roşca este pensionară şi mama a trei copii. La cei 68 de ani, femeia se deplasează cu greu, după ce a suferit câteva atacuri de cord. Ea recunoaşte că s-a pomenit de mai multe ori în situaţii de risc.

„La mine ieşea foarte mult fum, uitaţi-vă şi astă toamnă am chemat meşterul şi a făcut foarte mult de folos. Acum o să mă simt mai în siguranţă”, a declarat pensionara, Elena Roşca.

Şi Maria Panfil trăieşte singură, fiind îngrijită de cumnata sa. Femeia are 91 de ani şi îi este greu să se deplaseze de una singură fiind lipsită de vedere. Dispozitivul anti-incendiu o va ajuta să se protejeze de pericolul intoxicării cu monoxid de carbon.

„Mâncare ne aduc făcută gata, eu nu fac mâncare, nici nu pot s-o încălzesc acum”, a spus pensionara, Maria Panfil.

Potrivit salvatorilor, de la începutul anului, 20 de persoane au murit, iar alte 40 s-au intoxicat cu fum.

„Statistica demonstrează că cele mai multe incendii se produc în sectorul locativ, acestea fiind soldate cu decese şi intoxicaţii, îndeosebi în mediul rural. Cauzele cele mai frecvente de produce a incendiului sunt nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiului la exploatarea sobelor şi coşurilor de evacuare a fumului”, a declarat ofiţerul superior al IGSU, Ion Bantaş.

„Avem ca scop să montăm detectoare de incendiu persoanelor care  cad sub grupa de risc, persoane singuratice, persoane cu vârstă înaintată, care sunt ţintuite la pat sau au diferite probleme de sănătate”, a spus maiorul Serviciului Intern, Ion Ţurcanu.

Potrivit datelor Inspectoratului, cinci familii au fost salvate odată cu declanşarea instalaţiilor montate de pompieri. De la lansarea campaniei, peste 4800 de familii din ţara noastră au beneficiat de detectoare de fum.

Comentarii