Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

17 Apr. 2019 / 14:21

Opiniile analiştilor politici privind posibilitatea creării unei majorităţi parlamentare

Formaţiunile care au intrat în Parlament nu pot gestiona creditul de încredere pe care l-au primit de la cetăţeni, iar propunerea Blocului ACUM de a crea un grup de lucru împreună cu socialiştii se poate solda cu eşec. Opiniile au fost exprimate la emisiunea Moldova în Direct, de la postul nostru de televiziune. De altă parte experţii au păreri împărţite referitor la termenul când poate fi dizolvat Parlamentul, relatează Moldova 1.

„Aceste trei luni din art. 85 din Constituţie nu funcţionează pentru că nu este parlament constituit până la urmă. Jumătate noi avem parlament funcţional, jumătate nu este absurd, din moment ce se vor forma toate organele şi parlamentul nu funcţionează atunci începe să curgă acele trei luni”, a spus expertul constituţionalist, Alexandru Arseni.  

„Dacă parlamentul nu se mai convoacă până în 21 iunie, nu alege organele de conducere, nu face două tentative de numire a guvernului, cred că va fi un temei pentru dizolvarea parlamentului”, a declarat comentatorul politic, Roman Mihăieş.

În timp ce unii experţi consideră anunţul Blocului Politic ACUM drept un prim pas spre o cooperare în Parlament, alţii cred că este o tentativă eşuată.  

„Acest credit de încredere acordat ei nu îl pot gestiona, nu au capacitate administrativă, vedem cine sunt în echipa lor, cu mici excepţii practic oameni fără experienţă, nu au experienţă politică, au fost confuzi şi incoerenţi, cei care sunt exacţi şi ştiu ce vor sunt socialiştii”, a declarat preşedintele Centrului de monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron.

„Fără grup de lucru nu va fi, atunci când sunt comisiile parlamentare ele au această funcţie. Comisia cutare pregăteşte raportul pentru acest proiect, dar acum aceste structuri nu sunt grupul de lucru este acel început pentru a pune baza activităţii parlamentului”, a menţionat Alexandru Arseni.

„La această etapă eu văd că eşuează această intenţie a Blocului Acum de a folosi socialiştii ca o bâtă împotriva PD şi anume de a propune şi implementa o serie de legi , de fapt sunt un fel de raider legislativ, o încercare de a scoate funcţionari din funcţii din partea Blocului ACUM”, a mai spus Roman Mihăieş.  

După scrutinul din 24 februarie, în Parlament au acces patru formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi. PSRM a obţinut 35 de mandate, PDM - 30, blocul „Acum” - 26, iar Partidul „Şor” - şapte.

Comentarii