Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

07 Apr. 2022 / 11:04

Nicu Popescu: În procesul de aderare, Republica Moldova va primi un chestionar din partea Comisiei Europene

Republica Moldova va primi săptămâna viitoare chestionarul din partea Comisiei Europene în contextul cererii de aderare la Uniunea Europeană (UE). Anunţul a fost făcut de către ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni TV, citat de Radio Moldova.

Oficialul a precizat că, după recepţionarea chestionarului, autorităţile de la Chişinău vor avea la dispoziţie câteva săptămâni pentru a răspunde la întrebări.

„Miza şi obiectiva acestor întrebări este să identifice, în ce măsură, statul nostru, instituţiile, funcţionarea corespund standardelor necesare pentru a primi statutul de candidat. După recepţionarea chestionarului Comisia Europeană va evolua şi veni cu trei posibilităţi de răspuns. Comisia Europeană poate spune că acest stat este gata să devină candidat la aderare, acest lucru se întâmplă foarte rar, doi, Comisia Europeană poate spune că, statul care a îndeplinit chestionarul poate deveni candidat la aderare, dacă îndeplineşte un set de condiţii care presupun reforme sau Comisia Europeană nu dă un răspuns anumit şi acest lucru înseamnă că de fapt trebuie să mai lucrăm. Miza noastră este să ne înscriem în aceeaşi categorie de state care se apropie şi se integrează în Uniunea Europeană alături de statele din Balcani”, a menţionat Nicu Popescu. 

În context, directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iuian Groza, a declarat pentru Radio Moldova că chestionarul este unul foarte complex.

„Chestionarul este unul foarte complex: de la două mii la patru mii de întrebări. Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza.

Amintim că la Strasburg, în cadrul celei de-a 11 Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, europarlamentarii, precum şi deputaţii de la Chişinău, membri ai Comitetul Parlamentar de Asociere, au adoptat o declaraţie comună prin care solicită instituţiilor europene să lucreze în vederea acordării statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană Republicii Moldova.

La 4 martie, Republica Moldova a transmis cererea de aderare la Uniunea Europeană, aproximativ în aceeaşi perioadă în care cereri similare au fost depuse de Ucraina şi Georgia.

 

Comentarii