Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

21 Aug. 2019 / 15:32

Maia Sandu: Vizita ministrului rus al Apărării nu poate fi considerată oficială

Vizita ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, în Republica Moldova, care are planificată pentru 24 august o întrevedere cu omologul său Pavel Voicu, nu poate fi considerată oficială. Despre aceasta a vorbit premierul Maia Sandu în şedinţa Guvernului, menţionând că nu s-a respectat protocolul,

Potrivit Radio Moldova Actualităţi, Pavel Voicu declară că Şoigu a fost invitat de Preşedinţie la Chişinău şi nu de Ministerul Apărării, de aceea nu cunoaşte detalii. Voicu zice că oricum va avea întrevederi oficiale cu ministrul rus al Apărării şi va discuta inclusiv despre muniţiile din depozitul de la Cobasna.

Astăzi, la şedinţa Guvernului, şefa Cabinetului de miniştri, Maia Sandu, a declarat că vizita lui Serhei Şoigu la Chişinău nu a fost organizată conform protocoalelor oficiale şi că acesta va putea să vină în Republica Moldova doar ca persoană privată.

,,Întrucât nu aţi întreprins toate demersurile legale, această vizită nu poate fi una oficială. Drept urmare, Guvernul nu este implicat în această vizită şi nu pot fi semnate acorduri sau înţelegeri oficiale. Ca orice cetăţean străin, domnul Şoigu poate să viziteze Republica Moldova în calitate de persoană privată. Pe viitor, în condiţiile în care vreţi să invitaţi oaspeţi în Republica Moldova, în calitate oficială, aceste invitaţii trebuie să fie făcute conform legii. Guvernul trebuie să fie notificat în scris din timp, să se întreprindă toate demersurile procedurale pentru ca să se poată asigura implicarea ministerului de Externe şi ambasadelor noastre în modul corespunzător în stabilirea agendei şi în asigurarea protocolului în asemenea vizite. Parcurgerea acestor paşi conferă caracterul oficial al unei vizite. Neîndeplinirea acestor proceduri fac ca vizita domnului Şoigu să fie una neoficială.” a precizat Maia Sandu în adresarea sa către ministrul Apărării, Pavel Voicu.

De asemenea, Maia Sandu a solicitat ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, să-l cheme pentru consultări pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova pentru a clarifica situaţia dată.

Comentarii