Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

12 Iul. 2019 / 17:42

Mai multe partide extraparlamentare cer Parlamentului să organizeze dezbateri publice pentru adoptarea unui sistem electoral

Partidul Politic Democraţia Acasă şi Partidul Politic Verde Ecologist cer majorităţii parlamentare să organizeze dezbateri publice pentru adoptarea unui sistem electoral. Reprezentanţii formaţiunilor consideră că Republica Moldova are nevoie de o legislaţie electorală, care să nu fie modificată de fiecare dată când se schimbă puterea. În replică, deputaţii din legislativ au anunţat că discuţiile vor fi organizate în scurt timp, relatează Mesager.

„Cerem celor care au format o coaliţie de guvernare în parlamentul de la Chişinău ACUM-PSRM, să organizeze audieri publice pe marginea modificării sistemului electoral. Suntem îngrijoraţi că a trecut de prima lectură în parlament fără să se organizeze discuţii publice”, a declarat preşedintele PDA, Vasile Costiuc.

„Orice lege care este emisă în Republica Moldova, este adoptată în Republica Moldova să fie pentru binele cetăţenilor şi să fie pe termen lung, nu pe termen scurt. În 2013 au majorat pragul electoral de la 4 la 6 %, cu toate că în marea majoritate a ţărilor europene, dar RM a semnat Acordul de Asociere cu UE şi trebuie să implementeze standardele europene”, a spus preşedintele PVE, Anatolie Prohniţchi.

Deputaţii promit că dezbaterile publice vor fi organizate în scurt timp.

„Aceste dezbateri vor avea loc, aşa că cred că nu trebuie să deranjeze pe nimeni, această situaţie. Se conformează absolut tuturor solicitărilor, sunt examinate”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Ion Ceban.

„Ne bucură că există deschiderea din partea partidelor extraparlamentare ca să participe la această dezbatere. Toţi sunt bineveniţi, pentru că noi dorim cu adevărat să îmbunătăţim sistemul electoral în conformitate deplină cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a precizat vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popuşoi.

Democraţii critică modificările legislative prin care se anulează sistemul electoral mixt.

„Trebuie să parcurgă calea asigurării transparenţei decizionale ceea ce de fapt nu observăm în actuala conjunctură a legislativului. Vedem practic şi astăzi, am asistat la foarte multe proiecte care pur şi simplu se aprobă fără a fi consultate în modul corespunzător”, a zis deputatul PDM, Nicolae Ciubuc.

Alegerile parlamentare din 24 februarie s-au desfăşurat conform sistemului mixt de vot. Noua majoritate parlamentară a votat în 11 iunie, în primă lectură, mai multe modificări la Codul Electoral, care prevăd revenirea la sistemul electoral proporţional, anulat în vara anului 2017.

 

 

Comentarii