Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

21 Aug. 2019 / 12:31

Lilian Carp: Dacă lucrurile nu se vor schimba nu-mi văd rostul de a mai face politică

Deputatul ACUM Lilian Carp este nemulţumit de felul în care a fost ales deputatul PSRM, Vladimir Ţurcanu în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) şi cere demisia acestuia. Declaraţiile au fost făcute astăzi în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Lilian Carp, noul preşedinte al CCM este afiliat politic, iar concursul a fost unul viciat, ceea ce contravine angajamentelor noii guvernări.

„Eu am fost împotrivă să numim în funcţii persoane care deja au fost în funcţii. Acest concurs pentru preşedinte al CCM a fost prejudiciat. Astfel, solicit două acţiuni: fie îşi depune demisia domnul Ţurcanu, şi asta ar fi logic; doi, ca toţi cei aleşi în funcţie pe criterii politice să se retragă de la Curte”, a declarat Lilian Carp.

De asemenea, el a declarat că dacă toate părţile au regrete în privinţa noii componenţe a CCM şi, în special a preşedintelui Înaltei Curţi, ar trebui ca acestea să-şi retragă candidaţii.

Deputatul a mai anunţat că nu-şi mai vede rostul în politică dacă în viitorul apropiat solicitările sale nu vor fi satisfăcute.

„În cazul în care nu vor fi acţiuni concrete eu nu-mi văd rosul de a face politică ori a face parte dintr-o echipă”, a conchis deputatul.
Maia Sandu a comentat declaraţiile lui Lilian Carp în cadrul unui briefing, după şedinţa Guvernului.

„Nu o să comentez dacă este o soluţie bună să plecăm dintr-o fracţiune sau alta doar pentru că CC nu conştientizează faptul că e important să facă primul pas credibil, aşa încît să nu existe nicio suspiciune în societate. Noi cu toţii suntem îngrijoraţi de această situaţie şi cu toţii ne dorim soluţionarea”, susţine preşedinta PAS, Maia Sandu.

Întrebat de jurnalişti referitor la declaraţiile făcute de Lilian Carp, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că desemnarea lui Vladimir Ţurcan este o alegere asumată de majoritatea parlamentară atunci când a fost înaintat Vladimir Ţurcan judecător la Curtea Constituţională.

Şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a menţionat că deputaţii sunt cei care l-au votat pe Vladimir Ţurcan în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, aşa că acum nu trebuie să regrete alegerea făcută.

„Curtea Constituţională suferă în aceste zile un prejudiciu de imagine mult mai grav decât atunci când fosta ei componenţă adoptase într-un termen record câteva decizii ce împingeau actualul Parlament spre dizolvare. Astăzi unica soluţie pentru soluţionarea crizei de imagine fără precedent a CCM este metoda sacrificiului. Adică, judecătorii aleşi recent trebuie să îşi sacrifice carierele de dragul reputaţiei Curţii. Faptele lor ne arată că pe ei îi interesează cel mai mult puterea şi funcţiile. Noi cerem demisia incorpore a tuturor judecătorilor numiţi recent la Curtea Constituţională şi organizarea unui nou proces de selectare a judecătorilor. E necesar un proces corect care să nu mai provoace neîncredere în CCM”, a comentat Marina Tauber, deputat Partidul Şor.

Comentarii

Citeste si ...

Componenţă deplină la Curtea Constituţională

Ştiri / Politic

16 Aug. 2019 / 18:30

Componenţă deplină la Curtea Constituţională