Ştiri

Sursa imaginii: presedinte.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

20 Feb. 2019 / 13:02

Igor Dodon nu va semna decretul de rechemare a ambasadorului Moldovei la Moscova

Preşedintele Igor Dodon nu va semna decretul de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, dacă Guvernul va lua o asemenea hotărâre. Declaraţia a fost făcută într-un interviu realizat în direct pe pagina sa de Facebook. Şeful statului susţine că Neguţă este unul dintre cei mai buni lucrători diplomatici din toată rezerva de cadre din Moldova şi că i-ar fi fost încriminate lucruri ce nu corespund realităţii. Igor Dodon mai spune că va chema lumea la proteste, dacă din această cauză se va decide o nouă suspendare a sa din funcţie, relatează Moldova 1.

„Este o încercare de a face încă un pas, o acţiune antirusească, este o acţiune care nu corespunde interesului naţional, este o încercare de a face din nou jocul geopolitic şi a plasa mesajele pe filiera geopolitică. Eu nu vreau destabilizare nici acum, dar dacă vor încerca eu voi chema lumea în stradă”, a declarat preşedintele.

Preşedintele Igor Dodon consideră că verificările la Ambasada Republicii Moldova la Moscova reprezintă „acţiuni antiruseşti”, scrie Radio Chişinău cu referire la Infotag.

„Ceea ce se întâmplă în jurul Ambasadei şi ambasadorului Moldovei la Moscova este direct legat de alegerile parlamentare. Aceasta este o încercare (din partea Guvernului Moldovei – „I.”) de a întreprinde o nouă acţiune antirusească. Acest lucru contravine intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi vizează relansarea unor jocuri geopolitice”, a spus Dodon.

El nu exclude că verificările au fost iniţiate împotriva ambasadorului Andrei Neguţa, care a fost rechemat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru consultări.

„El este un diplomat foarte profesionist. El a fost ambasador la Paris, la Strasbourg, la Moscova de mai multe ori. Profesionalismul său este recunoscut de toţi, inclusiv de oponenţii noştri. Vor să-l recheme. Nu voi semna decretul de rechemare a ambasadorului. Iar dacă ei vor încerca iarăşi să rezolve această problemă printr-o decizie a Curţii Constituţionale privind suspendarea temporară a Preşedintelui, acest lucru nu va funcţiona, voi chema cetăţenii la proteste antiguvernamentale”, a subliniat Igor Dodon.

Comentând informaţiile apărute în presă, conform cărora ambasadorul a oferit în chirie nişte birouri Partidului Socialiştilor, preşedintele a respins probabilitatea că diplomatul să fi comis încălcări.

„Aceasta este o încercare de a lovi în ambasador. Andrei Neguţa nu a făcut nimic ilegal, nu s-a ocupat de nicio politică. La Ambasadă există o „Casă de oaspeţi”, unde sunt oferite în chirie mai multe încăperi. Apropo, în timpul ambasadorilor anteriori acolo erau firme foarte ciudate. Dar orice chirie este coordonată cu Ministerul de Externe, decizia nu este luată de ambasador”, a afirmat Igor Dodon.

Săptămâna trecută, MAEIE a transmis Executivului un demers de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguţă. Acesta a fost şeful misiunii diplomatice de la Chişinău în perioada 2009-2012, iar până la repunerea sa în funcţie în 2017 a fost deputat în fracţiunea Partidului Socialiştilor din Moldova. Ieri MAEIE a confirmat că efectuează un control la Ambasada Republicii Moldova din Moscova.

Comentarii

Citeste si ...

MAEIE efectuează verificări la Ambasada Republicii Moldova din Moscova

Ştiri / Politic

19 Feb. 2019 / 21:00

MAEIE efectuează verificări la Ambasada Republicii Moldova din Moscova

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău a fost convocat astăzi la MAEIE

Ştiri / Politic

13 Feb. 2019 / 14:02

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău a fost convocat astăzi la MAEIE

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă ar putea fi rechemat din funcţie

Ştiri / Politic

14 Feb. 2019 / 10:34

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă ar putea fi rechemat din funcţie

Republica Moldova ar putea beneficia de asistenţă în cadrul Programului de Dezvoltare Profesională

Ştiri / Politic

13 Feb. 2019 / 17:02

Republica Moldova ar putea beneficia de asistenţă în cadrul Programului de Dezvoltare Profesională