Ştiri

Sursa imaginii: producatoriagricoli.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

13 Mar. 2019 / 19:30

Investiţiile în casele de ambalare sporesc şansele producătorilor de mere din Moldova

Investiţiile în construcţiile caselor de ambalare sporesc şansele producătorilor de mere din Moldova de a-şi exporta producţia la distanţe mari, în ţări precum Arabia Saudită, Qatar şi Bangladesh. Acest lucru a fost demonstrat astăzi de către Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în localitatea Domulgeni (Floreşti). În ultimii cinci ani, în ţară au fost construite 38 de case de ambalare cu linii moderne de sortare, relatează Mesager.

La linia de sortare şi ambalare a merelor din Domulgeni muncitorii cunosc cu exactitate cum trebuie să arate merele pentru export. Le sortează în cutii, după culoarea şi mărimea fructului.

Pentru a putea fi certificaţi pentru export, producătorii au investit iniţial în depozite frigorifice şi case de ambalare.

„Majoritatea producătorilor care au investit în procesele post-recoltare suntem şi certificaţi, certificare internaţională. Noi, cei cinci membri ai cooperativei producem o cantitate de circa 3000 de tone de fructe. Atunci când ieşim pe aşa pieţe mari precum cele din Orientul Mijlociu şi chiar şi pieţele europene trebuie să venim cu oferte serioase după soiuri de mere”, susţine Aliona Mandatii, producător agricol.

„Avem două tipuri de ambalaj pentru mere. În ţările tradiţionale merele se vând la kilogram, iar în Orientul Mijlociu, în Bangladesh acestea se vând la numărul de fructe în cutie”, a declarat Iurie Fală, directorul Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

În 2018, din Republica Moldova au fost exportate circa 250 de mii de tone de mere în 21 de ţări. În primele două luni ale anului curent, exporturile au ajuns la 70 de mii de tone.

Comentarii