Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

24 Iul. 2019 / 13:22

„Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici” - un roman de Dumitru Crudu

Istoria Republicii Moldova din ultimii 78 ani, în perioada 1940-2018, este redată în romanul lui Dumitru Crudu „Ziua de naştere a lui Mihai Mihailovici”. Lansarea cărţii a avut loc la Chişinău, dar premiera a fost în ajun la Salonul Internaţional de Carte Bookfest din România.

„Un roman al Basarabiei, care începe pe 28 iunie 1940, în ziua în care Basarabia a fost ocupată de Armata Sovietică şi se încheie cu 28 iunie 2018. Sunt urmăriţi 78 de ani de existenţă a familiei Lebedă-Ciuntu, familie peste care a trecut tăvălugul istoriei primei ocupaţii sovietice. Sunt practic perspective diferite asupra istoriei, o perspectivă a omului deportat în Siberia, alta e perspectiva nomenclaturistului”, a declarat scriitorul Dumitru Crudu.

În luna iunie, volumul a fost lansat la Bucureşti, iar acum la Chişinău. Criticii literari din România dar şi cei de la noi spun că romanul reprezintă o noutate prin faptul că „Dumitru Crud nu prezintă faptele istorice ci această istorie prin destinul unui personaj care se numeşte Mihai Mihailovici şi dacă acest om ar fi avut norocul să nu se nască aici-ar fi avut alt destin”.

„Ceea ce mi-a plăcut foarte mult în această carte a lui Dumitru Crudu este felul în care a construit-o. Este alcătuită din epizoade sau fragmente, sunt 50 de fragmente în care acţiunea are loc pe această dată 28 iunie. De la an la an Dumitru Crudu arată cum o dramă individuală se desfăşoară pe un fundal social-politic care e în totală opoziţie cu festivismul, patetismul cu care a fost sărbătorită această zi în fosta Uniune sovietică”, a declarat criticul literar Lucia Ţurcanu.

Unii cititori au făcut descoperiri surprinzătoare în paginile romanului.

„La un moment dat am avut o surpriză că apare în roman numele meu, numele meu real”, a povestit cineastul Dumitru Grosei.

Cineastul recunoaşte că subiectul romanului ar fi foarte interesant pentru un viitor film.

„28 iunie nu e o simplă dată, ci o zi care a produs mutaţii extraordinare în conştiinţele locuitorilor, a generaţii întregi. Nu e o simplă zi că s-a întâmplat nu ştiu ce, dar uite că derivatele din această zi a produs o probegie continuă a acestui neam. M-a interesa fiindcă se întinde pe mai multe epoci, mai multe locaţii, ar fi o producţie de film foarte costisitoare, dar e foarte interesant şi din punct de vedere vizual”, a declarat cineastul Dumitru Grosei.

Din istoria recentă este inspirat şi romanul la care lucrează în prezent Dumiru Crudu, cu un titlu intrigant: „Cum am dezertat din Armata Sovietică”. Scriitorul este cunoscut şi apreciat datorită cărţilor de proză, poezie, dramaturgie, premiate, traduse în limbile engleză, franceză, germană, suedeză.

Piesele lui Dumitru Crudu sunt montate pe scena teatrelor de la noi şi din câteva ţări europene, este unicul dramaturg român creaţiile căruia au fost jucate în Africa şi America Centrală.

 

Comentarii