Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

17 Aug. 2019 / 10:02

Valeriu Turea a lansat „Vişinul baronului Muinchhausen”

Axată pe simbioza dintre arta cuvântului şi cea a imaginii, dar şi pe spiritul de fin observator al vieţii şi al oamenilor dragi, Cartea lui Valeriu Turea „Vişinul baronului Muinchhausen” este deja îndrăgită de cititorii de toate vârstele. A fost iniţial lansată la Bucureşti, iar acum la Chişinău unde sunt cei mai mulţi protagonişti ai noii apariţii editoriale. O sală plină de cititori şi admiratori din Chişinău, dar şi o delegaţie de reprezentanţi ai diasporei din Portugalia unde a fost ambasador Valeriu Turea se bucurau de cartea care reuneşte stări sufleteşti, emoţii, dragoste de oameni. Pline de umor sunt amintirile despre un minunat, înţelept şi regretat coleg de facultate Costică Pîrţac. În ipostaze deosebite l-am descoperit în filele volumului pe compozitorul Eugen Doga, care şi-a amintit de călătoria întreprinsă în Portugalia la invitaţia Ambasadorului pe atunci, Valeriu Turea, relatează Mesager.

„Acest Valeriu Turea este unicul om care m-a invitat la Ambasadă. Aşa pe bani proprii ne-a făcut o călătorie extraordinar de interesantă şi benefică. Îi doresc sănătate, să nu uite de noi că suntem alături de cei care doresc să facă bine nu doar pentru sine, dar şi pentru oameni”, a declarat compozitorul Eugen Doga.

Un alt protagonist al cărţii, poetul Vasile Romanciuc spune că Valeriu Turea suferă de prea mult suflet.

„Vişinul baronului Miunhauzen” este după cum spune şi autorul: o explozie de seninătate, este o carte cu oameni dragi, cu duioase amintiri care alternează cu un umor savuros”, a precizat poetul Vasile Romanciuc.

„Cartea asta s-a scris mai mult singurică fiindcă au fost nişte stări, trăiri, amintiri şi eu nu neglijez reţelele sociale, îmi dau seama că sunt o platformă de comunicare foarte importantă. Pe parcursul anilor, mai ales începând cu perioada când eram Ambasador în Portugalia am tot pulverizat pe Facebook şi aşa s-a adunat o carte de bucurii şi de tristeţi, aşa cum sunt eu”, a declarat scriitorul Valeriu Turea.

„Este o carte frumoasă ,onestă, caldă aşa cum este şi omul care a scris-o. Cred că am s-o pun în bibliotecă alături de „Război şi Pace”. Dacă „Război şi pace” are 500 de eroi, cartea asta are 293 de personaje”, a declarat scriitorul Igor Guzun.

Valeriu Turea este şi autorul fotografiilor.

„Recunosc, îmi place, ceea ce nu reuşesc să spun prin cuvinte poate reuşesc prin imagini. Mai ales că în Portugalia, acolo nu poţi să nu faci fotografii frumoase, ai trecut pagul şi numai frumuseţi vezi”, a precizat Valeriu Turea.

Valeriu Turea şi-a început activitatea în calitate de ziarist, iar din 1991 lucrează la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Şi-a exprimat pasiunea pentru fotografie în câteva expoziţii memorabile, iar „Vişinul baronului Miunhazen” este prima lui carte.

 

 

Comentarii