Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

14 Feb. 2019 / 18:33

Grigore Vieru, omagiat în toată ţara

Cântăreţ al dragostei: de mamă, iubită, natură, copilărie, mare poet al neamului românesc, simbol al Mişcării de Eliberare Naţională, personalitate de aleasă omenie - toate le-a reunit în viaţa şi creaţia sa regretatul poet Grigore Vieru, de la naşterea căruia se împlinesc astăzi 84 de ani. I-au fost consacrate expoziţii şi evocări la biblioteci, în instituţiile de învăţământ, iar la bustul din Aleea Clasicilor literaturii române au avut loc depuneri de flori, recitaluri de cântec şi poezie, relatează Mesager.

De dimineaţă, cei care s-au reunit la bustul poetului au recitat din creaţia atât de apropiată sufletului nostru.

„Noros sau clar ca o amiază-eu sunt poetul acestui neam. Iată că în această zi şi plâng şi mă bucur, îmi pare că poetul e cu noi şi chiar este cu noi, în toată această lume e poetul”, a declarat soţia poetului, Raisa Vieru.

De Ziua lui Vieru, compozitorul Eugen Mamot i-a adus în dar noua culegere de cântece „Anotimpuri şi culori”.

„Cântece compuse de Grigore Vieru şi versurile şi muzica, au fost publicate prin „Literatura şi Arta”. Am decis să le selectez, să le aranjez pentru voce şi pian şi să le înmănunchez într-o carte: „Anotimpuri şi culori” ca să le introducem în circuit, să le găsească profesorii, educatorii de la grădiniţă, copii să le cânte. Sunt un pare plus pentru arta muzicală, repertoriul copiilor”, a declarat compozitorul, dirijorul, Eugen Mamot.

Cântecele din „Anotimpuri şi culori” au fost astăzi interpretate de un cor mixt de 100 de copiii la lansarea care a avut loc la Biblioteca Naţională „Ion Creangă”. Şi în alte instituţii au fost inaugurate expoziţii, au răsunat versuri, care astăzi le simţim, le trăim dintr-o nouă perspectivă.

„Am impresia că poezia lui Grigore Vieru nu îmbătrâneşte, este foarte actuală prin tot ce a spus poetul, e o poezie scrisă în această clipă, el a anticipat clipa acesta. E marele merit al lui Vieru”, a declarat scriitorul Nicolae Dabija.

„Grigore Vieru a devenit un clasic sub ochii noştri, un clasic tânăr, contemporan. Creaţia lui continuă să influenţeze starea de spirit a societăţii”, a menţionat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

„Grigore Vieru a fost un geniu, un Eminescu al Basarabiei care a cântat mai bine ca alţii limba română, avem obligaţia să-i perpetuăm memoria”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov.

Sâmbătă, în satul natal, Pererîta, unde Grigore Vieru s-a născut acum 84 de ani va avea loc un Festival de cântec şi poezie, în suita manifestaţiilor va fi lansată prima antologie de cântece pe versurile poetului, dar şi o carte-bijuterie: „Tratat pentru umanizarea pustiului”.

„Carte concepută de avocata maestrului Fuego - Lily Boboc, o ediţie bibliofilă, cu hârtie specială, desene de Iurie Matei, Fuego. Cartea prezintă un florilegiu de aforisme ale lui Vieru”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

Iar cel mai important eveniment-omagiu, ce aduce în actualitate creaţia poetului este festivalul internaţional de poezie „Grigore Vieru”. Ediţia a 11 va avea loc în luna mai la Iaşi şi Chişinău.

 

Comentarii