Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

25 Apr. 2019 / 16:30

Diplomatul Oleg Serebrian şi-a lansat la Chişinău romanul „Woldemar”

Un prozator de vocaţie cu mare rafinament lingvistic şi psihologic. Astfel l-a apreciat criticul literar Nina Corcinschi pe Oleg Serebrian, autorul cărţii „Woldemar”. Lansarea celei de-a doua ediţii a romanului, mult aşteptată de numeroşii cititori, a avut loc la o librărie din Chişinău, relatează Moldova 1.

Cititorii care nu au reuşit să lectureze prima ediţie a romanului „Woldemar”, dar şi cei care au citit şi îndrăgit cartea au venit în număr mare s-o procure, să comunice şi să-i solicite autografe scriitorului.

„Woldemar” este al doilea roman, după „Cântecul Mării”. Locul unde are loc acţiunea, Cernăuţi este oraşul unde a copilărit Oleg Serebrian.

„Istoria este o ficţiune, nu este o trăire, bineînţeles, sunt şi părţi trăite. E un personaj pe care l-am zidit în timp îndelungat. Mă bucur că am reuşit, e şi un exerciţiu delicat să lucrezi cu un personaj atât de fragil, e vorba de un copil de 7-8 ani, trăieşte pe muchie de cuţit anumite sentimente, drame”, a spus scriitorul Oleg Serebrian.

„Cu acest roman care îmbină fineţea analizei psihologice cu pertinenţa observaţiei sociale, Oleg Serebrian creează o capodoperă a literaturii române contemporane”, notează  în prefaţă Aneli Ute Gabani, politolog şi critic literar din Germania, iar exegeţii de la noi afirmă că „Woldemar”...

„Este un roman care confirmă un prozator de vocaţie, un prozator de mare rafinament lingvistic. Miza romanului este cunoaşterea de sine, durerea parcursă de personaj pentru a ajunge la sine în labirinturile sale cele mi ascunse”, a declarat criticul literar, Nina Corcinschi.

„Woldemar” este o carte  care merită a fi recitită, o dovedeşte şi faptul că primul tiraj s-a epuizat foarte repede.

„Primul tiraj a ţinut o lună şi ceva, l-am lansat către Salonul de carte de la Bucureşti, în decembrie nu mai aveam cartea pe piaţă. Era aşteptată venirea lui Oleg Serebrian, noi tot plănuiam să facem o lansare de carte, între timp am scos această ediţie proaspătă, recitită atent de redactorul Valentin Guţu, o carte proaspătă, într-o lumină nouă”, a declarat scriitorul Emil Gălaicu-Păun.

„Găselniţa” romanului, după cum s-a exprimat Iulian Filip, este personajul principal Woldemar.

„E un personaj pe o ruptură, în mai multe dimensiuni, între culturi, între timpuri şi spaţii, marcat dramatic şi într-o ambianţă cărturărească de excepţie, o carte cognitivă, care se citeşte uşor şi cauţi imediat volumul următor”, a declarat scriitorul Iulian Filip.

„De foarte multă vreme pe masa mea de lucru este un roman colateral, nu neapărat o continuare, dar unde se regăseşte şi Woldemar. Un roman concomitent istoric şi psihologic, sper într-un an si fie terminat”, a spus scriitorul Oleg Serebrean.

Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat şi politician  recunoscut. A fost Ambasador al Republicii Moldova în Franţa, iar din 2015 este ambasadorul ţării noastre în Germania.

Comentarii