Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

08 Iul. 2019 / 14:25

Creaţiile fraţilor Iazan, apreciate în toată ţara

Au realizat pictura murală la cele mai importante biserici şi mănăstiri, au abordat în creaţie frumuseţea naturii, a florilor şi au transpus pe pânză cutremurătoare secvenţe despre tragedia neamului nostru: deportările, relatează Mesager.

Cu aplauze au apreciat admiratorii creaţiei fraţilor Iazan măiestria lucrărilor, bogăţia cromatică, sentimentul solidarităţii şi creativităţii ce-i leagă pe cei doi artişti. Apar mai rar în public împreună, dar lucrările lor sunt cunoscute şi apreciate.

„Văd că aceşti doi pictori sunt pasionaţi de viaţă. Încearcă prin intermediul unei stilistici, a hiperrealismului să cearnă realitatea obiectivă astfel încât ea să devină şi mai expresivă. Aceste lucrări denotă nu doar măiestrie în domeniul culorilor dar şi o capacitate de organizare compoziţională”, a declarat criticul de artă, Eleonora Barbas.

Dumitru şi Iurie Iazan au urmat aceiaşi cale au studiat la şcoala de arte „Alexandru Plămădeală”,apoi la institutul poligrafic din Lvov, mereu au fost apropiaţi.

„Întotdeauna am lucrat împreună. Suntem doi fraţi diferenţa e de un an dar suntem ca gemeni. Sunt picturi pe diferite teme, aţi văzut tematica deportărilor, tema aceasta mult ne-a impresionat, tragedia poporului nostru”, a declarat artistul plastic, Iurie Iazan.

Cu ordinul Gloria Muncii a fost apreciată munca fraţilor Iazan la realizarea picturii murale de la Biserica Sf.Gheorghe de la Mănăstirea Căpriana. Au pictat chipuri de sfinţi şi la alte biserici şi mănăstiri, fraţii sunt deţinătorii premiilor la expoziţiile-concurs de pictură religioasă.

„Fraţii Iazan au redat extraordinar tot ce au făcut, când e vorba de icoană sau de o reprezentare a regimului totalitar, aau soarta unui om în care poţi vedea întreaga omenire. Au ceva filosofic, o filosofie profundă, mi-au plăcut întotdeauna de aceea i-am recomandat când a fost vorba de inima Moldovei ,,Mănăstirea Căpriana, să facă pictura la Biserica Sfântul Gheorghe”, a declarat protoiereul parohul bisericii sf. Dumitru, Pavel Borşevschi.

Prima expoziţie comună a fraţilor Iazan reprezintă un examen în faţa confraţilor de penel, un prilej de întâlnire şi comunicare, după care urmează munca în atelier, în sfinte lăcaşe pentru a reveni mai apoi în muzee şi săli de expoziţie cu noi reprezentări ale vieţii oamenilor şi sfinţilor.

 

Comentarii