Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

12 Sep. 2019 / 15:01

Avanpremieră naţională – documentarul „Grădina sovietică” la MOLDOX

La Cahul a început Festivalul Internaţional de Film Documentar MOLDOX, în avanpremieră naţională fiind proiectat filmul „Grădina sovietică”, în regia lui Dragoş Turea. Până în 15 septembrie, pasionaţii de film vor putea viziona 17 lungmetraje şi 10 scurtmetraje de rezonanţă din 12 ţări. Proiecţiile sunt axate pe problematici sociale precum migraţia si egalitatea de gen. Tema ediţiei din acest an este „metamorfoza” în dimensiuni istorice, economice şi sociale, relatează Moldova 1.

Prima zi a Festivalului a debutat cu patru scurtmetraje sociale filmate în satele Moldovei şi realizate în cadrul atelierului MOLDVOX, timp de şase luni.

„M-au marcat filmele. La filmul cu „Alis în ţara” am şi plâns la un moment dat .A fost foarte emoţionant. Au surprins cumva degradarea asta sociala”. „Filmul propriu-zis e un portret a trei femei. Femei care inspira alte femei şi care se implică în comunităţile din care fac parte”, au declarat vizitatorii.

Festivalul MOLDOX va continua cu o selecţie de documentare a talentatului regizor rus, Aleksandr Rastorguev, omorât acum un an în timp ce filma ultimul său documentar în Republica Centrafricană. Iar invitata de onoare a evenimentului este Susana Barandzhiyeva - producătoare şi co-regizoare, care a colaborat la numeroase producţii semnate de Rastorguev.

„Cu Aleksandr Rastorguev am lucrat 21 de ani. Ne-am cunoscut pe când avea 26 de ani şi îşi pregătea primul sau film „La revedere, baieti!” Filmul a obţinut premiul pentru cel mai bun debut de film regizat. Noi am dat camere de filmat oamenilor şi ei au început să-şi filmeze propriile vieţi. Acest fapt a stârnit un mare interes pentru cinematografie in societate”, a spus Susana Barandziyeva.

„Filmele pe care le-am selectat, de exemplu, întâlnindu-l pe Gorbaciov a lui Werner Herzog, sau avem filmele lui Damaskin- Moldova, unde se iau interviuri la mulţi politicieni de-ai noştri, care au făcut parte din acea schimbare. Avem filme metamorfoze şi tehnologice, importanţa roboţilor. Cine sunt ei şi dacă o sa ne ia ei locurile”, a spus Maxim Cîrlan, directorul Festivalului „MOLDOX”.

Festivalul de Film Documentar îşi mai propune ca tinerii cineaşti, dar şi profesioniştii din domeniul cinematografiei să participe la ateliere practice, de producţie a documentarelor, unde vor fi instruiţi de renumiţi producători şi regizori europeni.

„Anul ăsta sunt foarte entuziasmate fetele, ca-s mai multe fete ca de obicei. Sunt patru fete şi un băiat, toţi sunt foarte implicaţi, chiar vor sa facă. Am început filmările. Ieri a fost prima zi de întâlnire, dar am şi început filmările. Facem o combinaţie între practică şi teorie. Învăţăm din mers”, a spus Nora Agapii, regizor de film documentar, România.

„Sunt tutore la atelierul avansat de documentare şi încerc sa-i ajut pe participanţi. Le explic cum pot să-şi finanţeze proiectele cu granturi europene şi nu numai”, a spus Hjalmar Palmgren, producător de filme documentare, Suedia

Pe parcursul celor trei ediţii, festivalul a prezentat peste 90 de documentare, 20 dintre care au fost proiectate în premieră în Moldova.

Comentarii