Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

07 Iul. 2019 / 18:32

Au pus pe hârtie memoriile consătenilor care au avut de suferit din cauza deportărilor şi represiunilor comuniste

Au pus pe hârtie memoriile consătenilor care au avut de suferit din cauza deportărilor şi represiunilor comuniste. Este vorba despre surorile Zinaida Baleanu şi Ludmila Tihonov din Peresecina, Orhei. Autoarele cărţii au cules memorii ale oamenilor din sat, dar au studiat şi arhivele. Ele spun că principalul impuls a venit din familie, pentru că bunicii lor la fel au fost deportaţi, relatează Mesager.

„Înaintând în vârstă, părinţii ne povesteau foarte des istoriile deportărilor, spre final, tata ne zicea: v-am învăţat, aţi făcut istorie amândouă, cine o să scrie, că vreau să rămână? Nu mai sunt în viaţă şi cred că eu cu sora, ne-am realizat misiunea, că la cei 70 de ani de la al doilea val de deportări am lansat această culegere”, a declarat autoarea cărţii, Zinaida Baleanu.

„Pe lângă faptul că suntem descendente dintr-o familie de oameni care au fost deportaţi, buneii de pe ambele părţi şi de pe mamă şi de pe tată, părinţii noştri căsătorindu-se în Siberia, noi suntem istorici şi datoria sfântă a noastră este ca să transmitem urmaşilor noştri prin ce au trecut strămoşii noştri”, a precizat autoarea Ludmila Tihonov.

Claudia Iurcu s-a născut în 1950 şi a trăit 6 ani în exil pe malul unui afluent al râului Lena. Părinţii i-au povestit despre chinurile prin care au trecut după ce au fost ridicaţi din propria casă.

„Au intrat, au înconjurat casa şi tata numai a dat draperia şi a văzut că sunt soldaţi. Fiindcă casa avea 2 intrări, el pe intrarea din urmă, a luat zăvorul a fugit aşa cum era în pat. Pe mama au luat-o, au apucat-o de piept, i-a pus pistoletul în frunte şi a spus că unde e soţul”, a declarat locuitoarea satului Peresecina, Claudia Iurcu.

La lansarea cărţii au venit şi reprezentanţii autorităţilor locale. Preşedintelui de raion, Zinaida Baleanu i-a fost profesor de istorie.

„Este o istorie şi a satului, o istorie frântă într-adevăr, o istorie tragică, dar cum se zice, istoria nu trebuie uitată, a fost o istorie grea, o istorie cu nişte necazuri pe sufletele, pe capul cetăţenilor”, a declarat primarul de Peresecina, Nicolae Buzu.

„Una din autorii cărţii, doamna Zinaida, este profesoara mea, este profesoara de istorie şi sunt foarte bucuros că anume dumneaei m-a invitat la acest frumos eveniment şi face o lansare de carte. Cât ţine nu numai despre localitatea Peresecina, dar şi despre urgia care a avut loc, în comun cu sora ei”, a povestit preşedintele raionului, Ion Frunză.

Al doilea val de deportări s-a produs în noaptea dintre 5 şi 6 iulie 1949. Au fost ridicate peste 11200 de familii şi aproximativ 35 de mii de persoane. Ieri, în capitală, victimele deportărilor au fost omagiate la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare.

Comentarii