Ştiri

Sursa imaginii: zgd.ms

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

12 Iul. 2019 / 16:40

A editat 11 volume în colecţia „Basarabia necunoscută”,iar acum a realizat şi a lansat o sinteză a cercetărilor în 3 volume

A editat 11 volume în colecţia „Basarabia necunoscută”,iar acum a realizat şi a lansat o sinteză a cercetărilor în 3 volume! Vorbim despre scriitorul şi istoricul literar Iurie Colesnic: care a scos din anonimat personalităţi şi evenimente marcante din acest spaţiu . Competenţa şi eforturile i-au fost apreciate în 2018 cu Premiul Naţional a Republicii Moldova, relatează Moldova 1.

Ideea cercetărilor a apărut în 1989,iar primul din cele 11 volume ale colecţiei „Basarabia necunoscută” a fost lansat în 1993.

„Am pornit de la ideea că era o criză de personalităţi în 1989 şi trebuia de găsit modele,nişte oameni care au fost .A fost norocul meu când am lucrat la prima carte „Doina dorurilor noastre”, care mi-a deschis calea spre arhive şi am reuşit să găsesc primele 30 de personalităţi care au încăput în primul volum. Căutările ulterioare au dus la descoperirea altor nume”, a declarat istoricul literar, Iurie Colesnic.

A fost ideea editurii de a realiza o selecţie din cele 11 volume, cu o sută, cele mai reprezentative personalităţi.

„În această perioadă tirajele au scăzut foarte tare, sunt foarte puţini oameni care să aibă cele 11 volume. Şi atunci a apărut această idee să facem o selecţie sau biografii alese din cele 11 volume-să facem trei. Meritul lui Iurie Colesnic este că a descoperit personalităţi, valori în Basarabia care noi am uitat-o”, a spus directorul editurii, Gheorghe Erizanu.

Cititorii fideli, confraţii de condei care şi-au îmbogăţit orizontul din ediţiile anterioare ale „Basarabiei necunoscute”, s-au arătat interesaţi de noua apariţie.

„Am fost şi lector la carte. E o întreagă istorie a lumii literare, artistice basarabene de acum câteva secole până mai încoace. A săpat în adâncul istoriei. E o personalitate deosebită, un cercetător cu har deosebit”, a precizat scriitorul Valentin Guţu.

„Sunt nişte recuperări absolut importante şi necesare de istorie literară şi culturală românească din Basarabia. Toate portretele sunt prezentate în toată bogăţia şi plinătatea de date, de informaţii culese din arhive”, a menţionat directorul Institutului de Filologie, Nina Corcinschi.

„Fiecare dintre portretele destinelor este ca o nuveletă, se citeşte uşor, e atractiv. Aici e harul scriitorului”, a declarat scriitorul Iulian Filip.

Chiar dacă a apărut un număr impresionant de cărţi despre istoria şi cultura Basarabiei rămâne necunoscută, este un mare continent care este ascuns şi trebuie să descoperim Basarabia, astfel ne descoperim pe noi, spune autorul Iurie Colesnic.

„Basarabia necunoscută”, serie nouă a apărut în programul de editare a cărţii naţionale susţinut de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 300 de exemplare vor ajunge în bibliotecile din toată ţara.

 

Comentarii