Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate TRM

10 Iul. 2019 / 18:20

MOLDOVA 1 RECLAMĂ O CAMPANIE DE DENIGRARE LA ADRESA SA (APEL PUBLIC)

Constatăm cu regret că Moldova 1 a devenit ţinta unei campanii de defăimare care are drept scop denigrarea imaginii postului public de televiziune. Această ”vânătoare de vrăjitoare” a culminat astăzi, la şedinţa Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, la care membrii acesteia au jonglat cu învinuiri nefondate, bazate pe supoziţii şi pe interpretări arbitrare ale contentului asigurat de Moldova 1.

       Chiar din debutul şedinţei, consilierul prezidenţial Corneliu Popovici, prezenţa căruia alături de preşedintele comisiei trezeşte unele semne de întrebare, a apostrofat administraţia Moldova 1 că a difuzat un reportaj despre protestul din faţa Parlamentului, din 09.07.2019. Domnia sa a invocat faptul că informaţia urma să fie pusă pe post doar după reacţia Preşedinţiei, instituţie care nu a răspuns nici până în prezent la cerinţele protestatarilor. Popovici a criticat chiar şi faptul că echipa de filmare a reacţionat prompt la eveniment. Reportajul a fost unul echilibrat, iar în text s-a menţionat că Preşedinţia nu a venit cu comentarii, dar şi s-a făcut referinţă la declaraţiile anterioare ale lui Igor Dodon. Considerăm că această doleanţă de selectare a evenimentelor avansată de consilierul prezidenţial reprezintă o evidentă încercare de imixtiune în politica editorială a postului public şi un argument în favoarea faptului că partidele de la guvernare vor să instituie un control politic asupra Moldova 1.

      În cadrul şedinţei au fost prezentate şi alte păreri, opinii prin care se încearcă inocularea ideii false că Moldova 1 este o televiziune captivă, iar unii exponenţi ai clasei politice nu au acces în studio. Totodată, suntem învinuiţi pe nedrept că, în calitate de post public, nu am reflectat echidistant şi imparţial evenimentele din 8 şi 9 iunie curent.

       Considerăm că aceste declaraţii, dar şi solicitarea de demisie a directorului Moldova 1, preşedintelui Companiei Teleradio-Moldova şi preşedintelui CS sunt profund politizate, lipsite de obiectivitate şi reprezintă per total o tentativă de ingerinţă în politica editorială a difuzorului public. Mai mult, înverşunarea cu care se pedalează pe aceste probleme-fantomă este un semn clar că pe instituţia publică se pune presiune.

        Vă informăm că postul public de televiziune Moldova 1 a reacţionat prompt la evoluţiile din societate, informând operativ şi nepărtinitor telespectatorii despre principalele evenimente care s-au derulat pe parcursul acestor două zile. În jurnalele de ştiri, dar şi în cadrul ediţiilor speciale, s-a regăsit tot spectrul de opinii ale principalilor actori.

          Astfel, au fost operate modificări în grila obişnuită, fiind realizate mai multe ediţii speciale, cu transmiterea în regim live a evenimentelor. În data de 08.06.2019 au fost difuzate 11 emisiuni informative în care au fost reflectate evenimentele zilei respective,  dintre care 4 au fost ediţii speciale şi live-uri, procedura de învestire a Guvernului fiind transmisă în direct. În data de 09.06.2019 au fost realizate 13 emisiuni informative  cu relatarea evenimentelor zilei respective, dintre care 6 au fost ediţii speciale şi live-uri.

         Potrivit www.mediacritica.md,  care a monitorizat modul în care au fost reflectate evenimentele din 8 iunie la 12 posturi tv,  ”… Moldova 1 a reflectat evenimentul de învestire a Guvernului Sandu într-un mod neutru şi echidistant. Şi anume, în cadrul emisiunii, postul public de televiziune a transmis din Parlament imagini în direct, în timp ce membrii Guvernului depuneau jurământul de credinţă.” ( Pentru conformitate: http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-investirea-guvernului-condus-de-maia-sandu-un-eveniment-ciudat-dupa-unele-institutii-media-o-victorie-dupa-altele/)

 

        În această perioadă am adresat invitaţii principalilor lideri politici la emisiunea ”Moldova în direct” pentru a discuta ultimele evoluţii. Deoarece unii dintre ei nu şi-au dorit să participe la emisiune împreună cu oponenţii lor politici, am fost puşi în situaţia să-i invităm separat. Postul public de televiziune Moldova 1 a realizat emisiunii cu toţi liderii politici, astfel încât cetăţenii să aibă acces la tot spectrul de opinii. Astfel, în data de 11.06 a fost invitat în studio Pavel Filip, în data de 12.06 – Igor Dodon, în data de 18.06 – preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanâi ( care l-a delegat la emisiune pe Ion Ceban), în data de 19.06 a acceptat invitaţia prim-ministra Maia Sandu, iar în data de 27.06  cu liderul PPPDA, Andrei Năstase.

            În ceea ce priveşte declaraţia potrivit căreia Moldova 1 ar fi o instituţie captivă, amintim că postul public de televiziune este unul dintre puţinele posturi tv care, potrivit monitorizărilor independente şi rapoartelor CCA, a reflectat echilibrat campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, oferind acces egal concurenţilor electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre candidaţi. Şi această constatare confirmă faptul că valorile deontologiei profesionale reprezintă pentru noi cel mai important reper.

(Pentru conformitate:

Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019 (Raport final, 9 ianuarie - 24 februarie), elaborat de API, CJI, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte:

http://media-azi.md/ro/publicatii/monitorizarea-mass-media-%C3%AEn-campania-electoral%C4%83-pentru-alegerile-parlamentare-2019-rapo-3 

Studii de caz:

http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-startul-campaniei-electorale-pentru-alegerile-parlamentare-din-24-februarie-2019-intre-binomul-razboinic-care-s-adunat-partidul-politic-care-facut/?fbclid=IwAR0GWYrUkn_ubs7xemqhJH4asXQAJGIeso5mNIBNyyCzJeqfMPAdyB8VbRY

http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-rezultatele-preliminare-ale-alegerilor-parlamentare-vizorul-presei-sau-cum-au-numarat-procentele-si-mandatele-cele-12-institutii-media/?fbclid=IwAR1nxe1JkjO8njCQyEiZph2hnFRMhlGlFY3Di1wWYWpD4pGNXGa2YLdvPcA

http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-prima-sedinta-parlamentului-intre-senzational-si-prezentarea-obiectiva-faptelor-nu-opiniilor/?fbclid=IwAR1RjGdYbr1HFBQOERnUfxbBATvt_mWpWIfFd84ufi5G8vvfl0TiUFHB79c

 

       Prin intermediul acestui APEL public, dorim să răspundem şi la învinuirile aduse de premierul Maia Sandu şi vicepremierul Andrei Năstase, care afirmă că nu au fost invitaţi în studioul Moldova 1 timp de doi ani, în perioada în care erau în opoziţie. În context, informăm opinia publică despre faptul că cei doi lideri ACUM au fost invitaţi de mai multe ori în emisie directă, în cadrul emisiunilor: ”Butonul roşu” şi ”Moldova în direct”.

(2018) 20 februarie – liderul PPPDA a refuzat să participe la emisiunea ”Moldova în direct”

28 februarie – PPPDA nu a dat curs invitaţiei la emisiunea: ”Butonul roşu”

7 martie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea: ”Butonul roşu” pe secretarul formaţiunii, Igor Grosu

22 martie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea: ”Moldova în direct” pe Ghenadie Ţurcanu, coordonator programe PAS

4 aprilie – liderul PPPDA l-a delegat la emisiunea ”Butonul roşu” pe Vasile Mârzenco

18 aprilie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea ”Butonul roşu” pe Virgiliu Pâslariuc, membru PAS

(2019) Pe perioada electorală pentru alegerile parlamentare au fost suspendate proiectele de dezbateri. Timp de trei luni după campania electorală din 2019, lidera PAS a refuzat de două ori să vină la Moldova 1 (la emisiunile Butonul Roşu şi Moldova în Direct din data de 08.05.2019 şi 11.04.2019 MD)

  • În virtutea celor expuse, solicităm repetat suportul societăţii civile, ong-urilor de media, dar şi misiunilor diplomatice acreditate, să ia atitudine faţă de încercările de imixtiune în politica editorială a postului public de televiziune, dar şi faţă de mesajele calomnioase care ne afectează imaginea. Vă asigurăm că Moldova 1 respectă şi va respecta standardele deontologiei jurnalistice şi dreptul cetăţenilor la o informare corectă, obiectivă şi echidistantă.

          Moldova 1 este şi va rămâne televiziunea poporului, având ca punct de referinţă interesul public.

 

 

Administratia IP Compania “Teleradio-Moldova”

 

Comentarii